Een van de mierenhopen langs de zandweg naar Poppel.

UPDATE | Als we een chaotische mensenmassa zien, dan spreken we al gauw van een krioelende mierenhoop. Een misvatting, want een mierengemeenschap is juist strak georganiseerd en elk diertje heeft zijn plaats in de hiërarchie, en de daarbij behorende taak.

Niet voor niets dat er wetenschappers zijn die mierensamenlevingen bestuderen in de hoop dat wij mensen er nog iets van kunnen leren. We moeten dus zuinig zijn op deze wonderen der natuur. In de bosgebieden van Hilvarenbeek kom je ook mierenhopen tegen, maar een hele bijzondere locatie is toch wel die langs de zandweg van Hilvarenbeek naar Poppel.

Op pakweg 500 meter van de grens, net na het passeren van de landbouwgebied, zie je ze liggen. Het zijn er misschien wel zes op zeven. Je zou het dus ook de Zevenheuvelenweg kunnen noemen. Ze liggen ongeveer vijf meter vanaf het fietspad, op een rijtje, op pakweg tien of twintig meter afstand van elkaar. In de winter zijn de mierenhopen uitgestorven, althans bovengronds, maar zodra de natuur in het voorjaar tot leven komt, neemt de activiteit in de mierengemeenschap toe.

Wat is een mierenhoop eigenlijk? Ze is gebouwd van organisch materiaal die mieren als nest opwerpen en onder de grond voorzien van gangen en kamers voor de opslag van voedsel en de verzorging van eieren en larven. Bij rode bosmieren bestaat de buitenste laag van een mierenhoop uit dennen- of sparrennaalden. Ze liggen meestal in de luwte, maar zodanig dat ze ook wat zon opvangen. Hoe meer zon, hoe lager de hoop.

Koortsachtig

De mieren die je koortsachtig op en neer ziet lopen zijn de werkmieren. Die zorgen voor de bouw en de verdediging van het mierennest, zoeken het voedsel en verzorgen de eieren en larven. Mieren zijn ware krachtpatsers. Ze nemen moeiteloos stukjes tak, die veel groter zijn dan hun eigen lichaam.

Binnenin bestaat het nest uit aarde waarin kamers voor het broed zijn gemaakt, het bovengrondse deel met kamers is ongeveer even groot als het ondergrondse. Afhankelijk van de weersomstandigheden verplaatsen de werksters het broed naar de bovengrondse of ondergrondse kamers. [Bron: De natuur van Bert]