Wandelaars die de omgeving van het ven de Broekeling in Landgoed De Utrecht wel eens verkend hebben, moet dit rare bouwsel opgevallen zijn. Het heeft iets weg van een bunker, maar dan een die het bij de eerste de beste granaatinslag zou begeven. Toch heet het ding in de volksmond een bunker. Niet voor mensen maar voor konijnen. Het is een groot uitgevallen konijnenval. Gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog toen er in de grensstreek niet gejaagd mocht worden.

Feest voor de konijnen! Maar niet heus. Want omdat de jagers hun geweer niet mochten gebruiken, groeide de konijnenbevolking als kool. Dus verzonnen de beheerders van De Utrecht een list. Als konijnen een hol zien, worden ze nieuwsgierig en kruipen erin. De bunker had vier pijpen, maar eenmaal naar binnen gekropen zaten de beestjes als ratten in de val.

Eigenlijk misstaat zo’n betonnen geval in een natuurgebied, maar inmiddels honderd jaar oud vertelt het ook iets over de lokale én de wereldgeschiedenis. Genoeg reden om de konijnenbunker te laten staan.

[E.N.]