Een bijzonder onderdeel van het programma van NATUURlijk Hilvarenbeek op 2 april is een optreden van de Roovertse Blazers. Het gaat hier om een gezelschap dat muziek maakt met als instrument een jachthoorn.

De Roovertse Blazers in de nieuwste samenstelling. V.l.n.r. Fré van Dal, Ad Redelijkheid, Kees van Riel, Frank Bosmans, Piet Noordermeer, Harrie Verhoeven, Irene Reinders.

De jachthoorn bestaat als instrument al vele eeuwen. Oorspronkelijk was het vooral een signaalinstrument met maar één toon. Signalen bestonden toen alleen uit lange en korte stoten. In de tijd van Karel de Grote krijgt de jachthoorn een plaats in de adellijke jacht in West-Europa. De jachthoorn ‘groeit’ ook verder: hij wordt langer, waardoor er meer tonen uit kunnen komen. En de signalen ook uit meerdere tonen kunnen bestaan.

Vervolgens evolueert het instrument van origineel een natuurhoorn naar een koperen instrument. Maar het onderscheid met veel andere blaasinstrumenten is dat de jachthoorn geen kleppen en ventielen heeft. Met als uitzondering de Parforcehoorn, in 1962 ontworpen door Hermann Neuhaus.
Er is in Nederland ook een overkoepelende organisatie van jachthoornblazers en de Roovertse Blazers zijn daar ook lid van.