Er zijn heel wat bezoekers van deze site die zich afvragen wat die geit in hemelsnaam in het logo van het B.O.E.K. festival te zoeken heeft? Het gaat toch niet over de organisatie van een jaarlijkse geitenfokdag? Nou die geit hoor echt wel thuis in het logo, maar het is een doordenkertje met een knipoog. Enige kennis van het Brabants dialect helpt bij vinden van de verklaring. ‘Witte geit’ klinkt in het dialect als ‘Witte gij’t?’ Ofwel in ABN ‘Weet jij het?’ En het B.O.E.K. festival gaat ook over kennis, over het stellen van vragen met de bedoeling om er wijzer van te worden.

Toegegeven, een witte geit als symbool is niet orgineel. Er zijn diverse dorpen in Brabant waar, vooral rond carnaval, quizen worden gehouden onder het motto ‘Witte gij ut?’
Een geit die langs de weg stond te grazen was in de eerste helft van de vorige eeuw een bekend verschijnsel. Maar voor de eigenaar was het een teken van armoede. Want een keuterboer met wat geiten had niet genoeg geld om een of meer koeien te kopen. Daarom werd de geit ook wel ‘de koe van de armen genoemd’.

Spreekwoorden met geit erin zijn er in Brabant tientallen. Ze staan allemaal genoteerd in de ‘bijbel’ van Brabantse spreekwoorden, in 1988 gepubliceerd door Hein Mandos en Mien Mandos – Van de Pol. In onze contreien in vooral de uitdrukking bekend ‘Van Gôôl komt nog gin goei geit vandaon’.

Wieste gij dè nie? Dan wittet nou.

Geitenfokvereniging in Tilburg, rond 1940. Foto regionaal Archief Tilburg.