Collectietips Hilvarenbeek

Verrassend Brabant

Een prachtig fotoboek over Brabant in al zijn facetten: natuur, cultuur, historie, dorpen en steden en in alle seizoenen.

Wil je meer mooie en verrassende foto’s zien? Neem ook eens een kijkje op de facebook-pagina van ‘Verrassend Brabant’: https://www.facebook.com/verrassendbrabant/?ref=hl

Leembossen in het groene woud: schatkamer van biodiversiteit – red.: Wiel Poelmans, Jan van der Straaten, Kars Veling

Een uitgebreid boek over de flora en de fauna in Nationaal Landschap Het Groene Woud!

Meer weten over natuurgebied ‘Het groene woud’? Kijk eens op de website: http://www.hetgroenewoud.com/

Brabantse Sprokkels – Ruud van Mil

Een verzameling verhalen, geschreven zijn door Ruud van Mil (1937) voor “De Jager’, het ledenblad van de Jagersvereniging. De verhalen zijn afzonderlijk te lezen, maar volgen elkaar wel op, waardoor het leesbaar is als een boek. Ze beschrijven het wel en wee van een jachtgezelschap bestaande uit zes personen. Hun jachtveld is de fictieve Staatse Bossen, gesitueerd in Midden-Brabant. De Knoest, boerenjager en man van weinig woorden speelt een prominente rol in nagenoeg alle verhalen. Kenmerkend voor het gezelschap is dat ze zorgvuldig omgaan met de wildstand en hun uitgangspunt is dat er geen schot genomen wordt als er een groot risico is dat deze het dier enkel verwond en een lijdensweg veroorzaakt.

Meer weten over jagen en de jagersvereniging? Kijk op: https://www.jagersvereniging.nl/

De dommel; stroom door tijd, natuur en landschap – Roland Buskens

Een prachtig fotoboek over het stroomgebied van ‘De Dommel’.

Meer weten over dit natuurgebied? Kijk eens op de website van Natuurmonumenten: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/dommeldal/over-het-dommeldal

Stadsnatuur : van affeseervogel tot zingende wingerd – Rob Vereijken

Dit boek van Stadsbioloog Rob Vereijken laat verrassende veelzijdigheid aan natuur in Tilburg zien. U leest over knorrende mannen, mölderkes, vliegende tandems, spuugbeestjes en keldervarkens.

Meer weten over de natuur in Tilburg en Omgeving? Kijk eens op https://www.knnv.nl/tilburg

De wolf terug : eng of enerverend? – Dick Klees, Erwin van Maanen, Leo Linnartz, Martin Drenthen, Michiel van der Weide

Hot topic: De wolf is weer gesignaleerd!

De meesten van ons kennen wolven alleen uit sprookjes, het lied van drs. P en de dierentuin. Nu er wolven gesignaleerd zijn langs onze oostgrens, merken we dat we feitelijk weinig over hun levenswijze weten. Is het niet eng zo’n wild dier in ons kleine land? Kun je nog wel in de bossen wandelen en lopen onze huisdieren geen gevaar? Vijf wolvendeskundigen geven in dit boekje antwoord op alle vragen die er over wolven leven. Ze vertellen over het gedrag van wolven, hun geschiedenis, én maken nieuwsgierig naar wat het kan betekenen als wolven zich hier vestigen.

Meer weten over wolven? Kom op 2 april naar ‘Wolven in Nederland, vloek of zegen’, van de Werkgroep Natuur en Milieu Hilvarenbeek.

Het grote buitenboek – Judith Drews & Lilli Baltzer

Duizend ideeën voor buiten! Het enige wat kinderen nodig hebben om zich buiten te amuseren, zijn kleurkrijtjes, stiften, wat touw of garen, een zakmes en een vergrootglas. Dan zijn ze klaar om de natuur in te trekken! Alles over bomen, takken en twijgen, bladeren, velden en weiden, bloemen en bloesems, meren en zee, hemel en sterren, aarde en zand, paddenstoelen, stenen, sneeuw en ijs. Voor natuurliefhebbers vanaf 7 jaar.

Meer spelletjestips? https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/spelletjes

http://www.natuurpoorten.nl/

Brabantse Natuurpoorten zijn dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Natuurpoorten zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden door de hele provincie. Er staat altijd een horecapunt, leuke fiets- en wandel-routes, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes. Het netwerk van Brabantse Natuurpoorten is een initiatief van de provincie Noord-Brabant.

http://www.brabantslandschap.nl/

Al sinds 1932 beschermt Brabants Landschap de Brabantse natuur. Dat doen we zelf, door het aankopen en beheren van gebieden, maar ook door anderen te ondersteunen met advies over landschapsbeheer en soortbescherming. Ook zijn we continu in overleg met anderen om de provincie mooi te houden en – als het even kan – nog mooier te maken.

Het Groene Woud Erik van Ommen, Rob Brinkhof

Het groene woud is geschreven voor een breed publiek en rijk geïllustreerd met aquarellen van landschappen, planten en dieren. Met vele anekdotes  en prachtige illustraties wordt er een uniek beeld van het natuurpark Het Groene Woud gegeven.  Het Groene Woud is een gezamenlijk initiatief van Het Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

De onherbergzame Biesbosch, Rob Haan

In de onherbergzame Biesbosch wordt het leven in het land van water en slik, grienden en riet door anekdotes en korte verhalen, voorzien van uniek beeldmateriaal, in de herinnering gehouden.

Zandloper Lauran Toorians

Landschap en geschiedenis van Nationaal park De Loonse en Drunense duinen en omgeving.

Bijzonder landschap , Bijzonder moment, Brabants Landschap 70 jaar, James van Leuven

Bijzonder, jubileum fotoboek, waarin een aantal terreinen die worden beheerd door Brabants landschap een grote rol spelen.

Natuur in Noord-Brabant twee eeuwen plant en dier

Natuur in Noord-Brabant beschrijft hoe het landschap en de daarin levende wilde planten en dieren zich de afgelopen twee eeuwen in onze provincie hebben ontwikkeld.

Rondom aards paradijs, Kees van Kemenade

Meer dan honderd historische plekjes, in de kerkdorpen van Hilvarenbeek worden in dit boek door hem getoond, uitgelegd en toegelicht. Het boek is verschenen ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van de heemkunde kring Hilvarenbeek

Kroniek van de Nieuwe Hoef, Hans van der Haring

Geschiedenis en de cultuur van het landgoed ‘’Gorp en Rovert’’.

Pastoor Hilvermans en de drie schijnheiligen, Paul Spapens en Jan Smeets, Wout Paulussen

Een humoristisch stripboek dat tegelijk een fietsrouteboek is, om daarmee het gebied ‘’Land van Hilver’’ fietsend te leren kennen.

Gorp & Rovert van leengoed tot landgoed, Frank en Jef van Gils

Over de ontwikkeling van een woest heidegebied in de middeleeuwen tot een bloeiende modelboerderij en bosexploitatiemaatschappij.

Vossenstreken: de tofste wandelapp

http://www.brabantslandschap.nl/actueel/nieuws/vossenstreken-op-fort-altena/