NATUURlijk Hilvarenbeek wil ook een relatie met de kunst leggen. En met wie kan dat beter dan met Andreas Schotel, de kunstenaar die tientallen jaren in de zomermaanden in Esbeek verbleef en er talloze etsen en tekeningen maakte.

 De stichting Vrienden van Andreas Schotel houdt de herinneringen aan de kunstenaar levend met tentoonstellingen, het onderhoud van tuinhuisje/atelier in de Oranjebond, en met wandelingen door de natuur. Met die wandelingen treed je als wandelaar bijna letterlijk in de voetsporen van Andreas Schotel. Want hij trok er vaak met schildersezel op uit om de natuur vast te leggen op het papier.

 De wandelingen in het kader van NATUURlijk Hilvarenbeek zijn op 6, 12, 20 en 26 april. Vertrek telkens om 13.00 uur bij het bij Andreas Schotelmuseum, Dorpstraat 2, Esbeek. Einde wandeling rond 16.30 uur, de route is ongeveer 10 km lang.

Andreas Schotel (Rotterdam, 1896 – 1984was bij uitstek een graficus. Als westerling leerde hij Brabant kennen toen hij in de Eerste Wereldoorlog als soldaat gelegerd was in de buurt van de grens. In 1922 keerde hij weer terug naar Brabant en kwam via de houtvester van De Utrecht in Esbeek terecht. Schotel had toen inmiddels een opleiding aan de Rotterdamse kunstacademie op zak.
Een permanent verblijf zat er niet in – er moest brood op de plank komen – maar hij raakte wel verliefd op Esbeek, zijn bewoners en, vooral de natuur. Hij kreeg toestemming om aan het begin van de Oranjebond een tuinhuisje te plaatsen, waar hij tientallen jaren de zomer doorbracht.

Het werk van Schotel wordt tot de naturalistische stroming gerekend. Hij tekende en etste het landschap en de natuur, en had een oog voor de werkende mens die in het zweets des aanschijns zijn brood moest verdienen. Het oeuvre van de Rotterdammer heeft niet alleen artistieke waarde, maar is daarom ook sociaal-historisch van betekenis. Want veel beelden, zoals van het oogsten met de hand of het handmelken van koeien, behoren tot het verre verleden.

[bron Wikipedia]

Ga hier naar de website van het museum www.andreasschotel.nl  

 

Andreas Schotel