Boswachter Frans Kapteijns. Foto Natuurmonumenten / H. Eland

Hij is misschien wel de bekendste boswachter in Brabant, Frans Kapteijns uit Oisterwijk. Al zijn hele werkzame leven probeert hij de passie die hij heeft voor de natuur, over te dragen op anderen. Daarom werkt hij ook graag mee aan het programma NATUURLIJK Hilvarenbeek.

Op zondag 2 april zal hij samen met de jonge natuurvlogger Roel Diepstraten het programma in Elckerlyc openen. De toeschouwers worden dan getracteerd op een bevlogen verhaal over het belang en de schoonheid van de natuur in het drukbevolkte Nederland in het algemeen, en in Hilvarenbeek in het bijzonder.

Het is al weer ruim een kwart eeuw geleden dat Kapteijns begon als beheerder van Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk. In die periode had je nog vooral de klassieke boswachter, de man die in de natuurgebieden een oogje in het zeil hield. Vandaag de dag is de boswachter nog altijd de beheerder, maar hij moet ook in staat zijn om goed te communiceren met het publiek. “Het is belangrijk dat er onder de bevolking draagvlak is voor natuurbehoud”, zegt Kapteijns, die als kind al wist dat hij boswachter wilde worden.

Maar niet alleen is de functie van boswachter vandaag de dag veelzijdiger.  Tot zijn voldoening stelt hij vast dat allerlei partijen die in het buitengebied actief zijn, waaronder agrariërs en waterschappen, elkaar weten te vinden. “Toen ik begon waren de anderen de vijand. Maar dat is gelukkig voorbij, wij luisteren naar elkaar en we proberen er gezamenlijk uit te komen.”

Kentering

Kapteijns is al met al positief over de kentering ten gunste van de natuur die gaande is, ‘en dat moeten we vasthouden’. “De provincie doet op natuurgebied erg veel in vergelijking met andere provincies. Toen vijf jaar geleden het kabinet besloot om geen geld meer uit trekken voor verbindingszones, heeft Brabant gezegd: dan betalen we dat zelf.”

Die verbindingszones zijn van wezenlijk belang voordieren, om van het ene naar het andere natuurgebied te kunnen trekken. Natuur is voor Kapteijns niet alleen de bossen en heide. “Natuur begint al als je de voordeur opentrekt. Daar zouden mensen zich meer bewust van moeten zijn. Een groot probleem is de verdroging en dat komt onder meer door verstening in de steden en dorpen. Het water kan niet meer wegzakken.” Dus minder in het ‘hard leggen’ is de boodschap van Kapteijns.

In de afgelopen eeuw is de biodiversiteit afgenomen, maar ook hier is er volgens Kapteijns langzaam een keer ten goede. “Ik zie lichte verbetering, zoals bijvoorbeeld de Rode en Zwarte Wouw die weer in Brabant broeden. Het nodig dat we doorgaan om de biodiversiteit te versterken.”

Vorig jaar is Kapteijns met vervroegd pensioen gaan, om ruimte te maken voor jonge mensen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij is nog steeds boswachter, maar nu als vrijwilliger. En zijn enthousiasme is er niet minder om. Dat zal blijken op 2 april in Elckerlyc.