Patrijs. Foto Wikipedia / Marek Szcepanek

Alle seinen staan op rood voor de patrijs. Kwam deze vogel een halve eeuw nog in ruime mate voor in heel Nederland, nu is dat nog hoofdzakelijk in het zuiden van het land. En ook daar zijn de omstandigheden dusdanig verslechterd dat de patrijs het ook in een provincie als Brabant moeilijk heeft.

De patrijs, ook bekend als veldhoen, is bij uitstek een akkervogel. Het is logisch dat de Agrarische Natuurvereniging (ANV) Kempenland het initiatief heeft genomen om de leefomstandigheden voor deze soort te verbeteren onder het motto ‘Patrijs Paradijs Hilvarenbeek’. Deze vogels houden zich vooral op aan de randen van de akkers, bij sloten en ruige bermen. Als de schemering invalt trekken ze het veld in om hun kostje bijeen te scharrelen, zoals grasscheuten, zaden en insecten.

Het initiatief van ANV Kempenland, waarbij o.a. ook agrariërs zijn aangesloten, is er op gericht om die schuilplaatsen voor de patrijs te versterken. De tips zijn niet alleen gericht aan agrariërs, maar iedereen die grond heeft in of tegen het buitengebied: – Het zaaien van kruiden rondom tuinen die grenzen aan het buitengebied – ruige randjes laten staan – zandpaden intact houden – kruiden inzaaien in bermen en perceel randen -laag struikgewas laten staan of aanplanten – slootranden en bermen een beetje ruig laten

En tot slot doet ANV Kempenland ook een beroep op mensen die met hun hond een wandeling door het buitengebied maken. Voor de hond is het fijn als hij over de velden kan rennen, maar dat is desastreus voor de patrijs (en andere vogels). Juist in het broedseizoen zijn vogels, en de opgroeiende kuikens, gebaat bij rust. De oproep van ANV Kempenland is dan ook om tot half juli  de hond in het buitengebied aan de lijn te houden.

Om het effect van het project te kunnen meten heeft een groep vrijwilligers van ANV Kempenland een nulmeting gehouden. Er zijn in totaal 13 haantjes gesignaleerd, wat in het gunstigste geval 13 nesten oplevert met jongen.

De Vereniging SOVON, een organisatie die vogelonderzoek doet, houdt vanaf 1990 bij hoe het er voorstaat met vogelsoorten. Voor Noord-Brabant is er sprake van een sterke afname van de patrijs. Uitgaande van de index 100 in 1990, stond die een kwart eeuw later op 26. De populatie is dus met bijna 75 procent afgenomen.

Meer informatie, ook over mogelijke financiële tegemoetkoming in het beheer, bij www.anvkempenland of Monique Leesberg  m.leesberg@gmail.com

Een rand langs een akker met onder meer veldbloemen – zoals hier in Groesbeek – geeft vogels meer kans om te overleven.