Project Oorlog en vrijheid

Ga direct naar de website van OORLOG en VRIJHEID


Op 5 mei 1945 capituleerde het Duitse  leger en kwam er een eind aan vijf jaar bezetting die talloze families zwaar heeft getroffen. De gemeenten Diessen en Hilvarenbeek waren al in oktober 1944 bevrijd door de Prinses Irene Brigade,  met steun van Britse troepen. Tragisch is dat er bij die gevechten nog vele doden en gewonden vielen te betreuren.

Elk jaar herdenken we ook in onze dorpen op 4 mei de slachtoffers van het oorlogsgeweld. Dit jaar staan we met een speciaal programma stil bij de dramatische gebeurtenissen in ’40-’45. Het is immers zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

Maar er is ook aandacht voor het heden, voor mensen die niet in vrijheid leven. Want vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend.

Op deze website vind je veel foto’s en beschrijvingen van gebeurtenissen tijdens die  donkere periode. Maar ook video-opnamen van mensen die getuigen over de oorlog uit het verleden, en – helaas – de oorlogen van nu.

Ook op deze website verwijzingen naar andere bronnen, die een stukje van die enorme puzzel vormen over de Tweede Wereldoorlog van 1940 – 1945.

De website kent een dynamische opzet, er zal voortdurend nieuw materiaal worden toegevoegd.

  • Lees hier meer over de organisatie van het project Oorlog en vrijheid in Hilvarenbeek.

krantekop-bevrijding-1945

nieuwsblad-van-het-zuiden-1945