Vrijdag 4 mei worden traditiegetrouw de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In Hilvarenbeek begint dat met overdenkingen en muziek op het binnenplein van het gemeentehuis, waarna kranslegging bij het oorlogsmonument op de Vrijthof (aanvang 19.30 uur). In Diessen komt men vanaf 19.15 uur bijeen bij Hercules. Om 19.30 uur begint de tocht naar het monument aan de Kerksingel, alwaar bloemen worden gelegd.

In Hilvarenbeek krijgt de herdenking dit jaar een bijzonder tintje. Miep Davids (75) zal samen met het koor Becadans een lied zingen over de ervaringen van gevangenen in de Jappenkampen in de Tweede Wereldoorlog. Het gezin woonde in Nederlands-Indië dat in januari 1942 door het Japanse leger bezet werd. Miep is als kind in zo’n kamp geboren, omdat haar moeder geïnterneerd was. Moeder en kind leefden tijdens de gevangenschap gescheiden van man/vader, omdat alle mannen bij elkaar in een ander kamp werden opgesloten.

In De Hilverbode van woensdag 25 april 2018 vertelt Miep Davids dat ze haar vader maar een keer heeft gezien. Dat was toen hij met een groep medegevangen voorbij marcheerde. Omdat ze nog klein was heeft ze daar geen herinneringen aan. Wat haar nog wel bijstaat is het wrede, onmenselijke regime. Ze kregen nauwelijks te eten van de Japanners, kregen voor het minste of geringste zware straf en ze moesten uren in de gloeiende zon staan. Ze ontbeerden kleding en schoeisel; de omstandigheden waren erbarmelijk.

De moeder van Miep Davids heeft het lijden later verdrongen door er over te zwijgen. “Daarom heb ik er weinig herinneringen aan, ook al heb ik er vier jaar met haar doorgebracht”, zegt ze in de Hilverbode. Haar vader moest als dwangarbeider aan de Birmaspoorweg werken en is aan de ontberingen bezweken.

Het lied dat Miep Davids als sopraan gaat zingen is geschreven door een Engelse zendelinge die ook in een Jappenkamp zat opgesloten en dat niet overleefd heeft. Het heeft als titel ‘Captives Hymn’. In Nederland is lang onderbelicht gebleven hoe zwaar de Nederlanders in Indië hebben geleden onder de Japanse bezetter. Pas in 1988 kwam er in Den Haag een monument dat aan deze donkere periode herinnert. De herdenking van de slachtoffers is altijd op 15 augustus.

> Meer op de website Oorlog en Vrijheid Hilvarenbeek