Dit is een drone, overigens niet die van Jibbe.
Voorbeeld van een drone, niet die van Jibbe.

Het tv-programma ‘Nederland van boven’ is populair bij de kijkers. Fraaie, verrassende beelden van plekken die we anders nooit zouden zien, trekken aan ons voorbij. Maar sinds enige tijd hebben we ook een Beekse variant. Jibbe Kerstens (26) maakt met een drone haarscherpe opnames van onze omgeving. Op zaterdag 23 april geeft Jibbe demonstraties en uitleg tijdens de Ontdekmarkt.

Hij heeft vooral indruk gemaakt met beelden van de Beekse toren tijdens de restauratie. Dankzij de drone van Jibbe hebben we het bouwwerk kunnen zien vaniot een invalshoek die nog nooit eerder vertoond is. Voor Jibbe is het een hobby, vliegen met een drone, maar hij neemt die wel heel serieus. Voor zijn drone heeft hij tweeduizend euro betaald.
“Dat is lang niet de duurste”, zegt Jibbe, “maar deze is heel goed. Hij hangt stabiel in de lucht en je kunt er scherpe opnamen mee maken.” Hij is inmiddels heel behendig met zijn drone. Hij moet zowel de vliegbewegingen uitvoeren, als de camera zijn werk laten doen. Zijn controlepaneel lijkt op dat van een playstation.

Het vliegen met een drone is aan regels gebonden, zoals er die ook zijn voor modelvliegtuigen. Maar nog niet alle regels zijn wettelijk vastgelegd. De rijksoverheid adviseert particulieren om niet hoger te vliegen dan 50 meter, en niet verder dan 100 meter, ten opzichte van het bedieningspaneel. Mogelijk worden deze maximale afstanden in de toekomst vastgelegd in de wet. Jibbe vliegt wel eens hoger, bijvoorbeeld bij de toren die ruim 75 meter hoog is. Ook in de lengte gaat hij verder dan het advies, maar nooit verder dan zijn waarneming reikt. “Ik verlies de drone niet uit het oog.”
En uiteraard zal Jibbe zijn hobby niet in de buurt van een vliegveld uitoefenen.

Jibbe vliegt met zijn drone vooral buiten de bebouwde. Hij maakt tegenwoordig vaak opnamen in de buurt van de Bockenreijder in De Utrecht. En Jibbe houdt rekening met de privacy van de mensen. Eventuele klachten neemt hij serieus, benadrukt hij. Of hij er ooit zijn beroep van wil maken? “Nee, dat zie ik nog niet gebeuren.”

Ga hier naar de Facebookpagina van ‘Drone Hilvarenbeek’ Drone toren 1

 

DCIM102MEDIA

DCIM100MEDIA