Hans van Driel
Hans van Driel

Dr. Hans van Driel was al gefascineerd door het internet, toen het grote publiek er nog nauwelijks van had gehoord. En ruim twintig jaar later volgt hij de technologische ontwikkelingen nog altijd op de voet. De Tilburgse wetenschapper is een veelgevraagd spreker en in zijn lezingen geeft hij een boeiende visie op de samenleving van  (over)morgen.

In het kader van ‘Hilvarenbeek digitaal in verbinding’ geeft Van Driel op vrijdag 15 april een presentatie in Elckerlyc, aanvang 20.00 uur. Als u nieuwsgierig bent naar de (mogelijke) veranderingen die ons nog te wachten staan door de digitale revolutie, dan mag u het verhaal van Van Driel zeker niet missen. Aanbevolen voor de professional en de geïnteresseerde leek.

Van Driel geeft alvast deze voorzet voor zijn presentatie op 15 april:

Eens leefden wij in een rechtlijnige wereld, waarin een ieder zijn plaats kende en waarin alles op zijn plaats stond. De overheid wist wat goed voor ons was, de kerk wist hoe wij moesten leven en het onderwijs wist wat wij zouden moeten kennen. Dat was de wereld van de schriftcultuur, van het reglement. Die wereld had bijzonder aangename kanten, want ze bood zekerheid: we wisten precies waar we aan toe waren.

Met de digitalisering heeft er een fundamentele verandering in ons leven plaatsgevonden die slechts vergelijkbaar is met twee andere golven: de overgang van een nomadenbestaan naar een agrarische samenleving, en de overgang van een agrarische samenleving naar een industriële samenleving. Ook toen veranderde ons leven fundamenteel: onze manier van communiceren, de wetgeving, de gezondheidszorg, onze cultuuruitingen.

De veranderende wereld van nu ontwikkelt zich tot een netwerk samenleven van de toekomst waarin wijzelf en onze wijze van leven op talloze manieren met elkaar verbonden zullen zijn. De gevolgen ervan zijn fundamenteel en raken de kern van ons bestaan: onze identiteit, onze privacy, ons levensritme. Daartoe zullen we ons moeten verhouden. Niet meedoen is geen optie.”

 

Hans van Driel (1952) werkt aan de Universiteit van Tilburg bij de faculteit Geesteswetenschappen. Hij is een veelgevraagd spreker over de invloed van digitalisering op ons samenleven. Meer info op zijn website hvdriel.com