Sexting poster 1Het was uitgebreid in het nieuws afgelopen januari, het geval van sexting op een vmboschool in Tilburg. Daar kwam aan het licht dat leerlingen op grote schaal naaktselfies onderling deelden via social media. Veel opvoeders maken zich grote zorgen over dit verschijnsel dat bekend staat als ‘sexting’. Zaterdag 23 april gaan Jennifer en Mandy in Elckerlyc in op sexting: hoe moet je daar als opvoeders (zoals ouders en leerkrachten), maar ook als jongere mee omgaan. (15.00 tot 15.30 uur)

Uit onderzoek van het blad Quest blijkt dat bijna veertig procent van de jongeren wel eens naaktfoto’s of filmpjes via social media met anderen heeft gedeeld. In de veronderstelling dat alleen bekenden die beelden zien. Maar het gebeurt vaak dat de foto’s of filmpjes naar anderen worden gestuurd en op openbare sites terecht komen. Het tv-programma EenVandaag van Avro/Tros besteedde eerder aandacht aan sexting.

Jennifer en Mandy zijn van We Can Young 013 en Kompaan en de Bocht die opvoeders, jongeren en professionals helpen met sexting om te gaan. Sinds eind 2014 loopt er een campagne om hen bewust te maken van de problemen die het gevolg kunnen zijn van sexting. Ook het jongerenwerk van Hilvarenbeek is zaterdag 23 april aanwezig.

“Onze ervaring is dat jongeren in elke klas bekend zijn met dit soort beelden. Elke jongere komt er dus direct of indirect mee in aanraking. Helaas brengt sexting, naast spanning en opwinding, vaak hele nare gevolgen met zich mee. Als de sexy selfie, die (vaak) in vertrouwen verstuurd is, door de ontvanger verspreid wordt, zijn de gevolgen niet te overzien. Sexting is onuitwisbaar! Je verliest de contole en de beelden kunnen overal opduiken, zelfs in kinderpornonetwerken.”

De term sexting is afgeleid van sex (verwijst naar de seksuele inhoud) en texting (sms/mms).

De reportage van EenVandaag over sexting in Tilburg