V.l.n.r. Wendy Damen, Ilona van Strijdhoven en Mai van Limpt.

Iedereen weet wel dat goed kunnen lezen reuze belangrijk is om het in de maatschappij te maken. Natuurlijk wordt daar aandacht aan besteed op school, maar een kind zal ook thuis een boek in de hand moeten nemen. Hoe krijg je dat als ouders voor elkaar? Op 1 maart is er het Boek Food Festival in Elckerlyc en in de bibliotheek om hen te helpen hun kind aan het lezen te brengen. Deelname is gratis, maar je moet je wel opgeven voor de workshops.

Door Kees van Kemenade

Er staan al verschillende filmpjes op YouTube en Facebook waarin bekende Bekenaren het belang van voorlezen en zelf lezen op een speelse manier propageren. Dat allemaal als smaakmakers voor het Boek Food Festival op 1 maart van 19.30 tot 22.00 uur organiseren.

Taal- en leescoördinator Wendy Damen en Ilona van Strijdhoven en Mai van Limpt van de plaatselijke bibliotheek geloven sterk dat zij alle Beekse ouders een dienst bewijzen met hun festival, bedoeld om de betrokkenheid van ouders bij het lezen van hun kinderen te vergroten.

“Het is een samenwerking van de Bibliotheek met Samenwijs Opvang en Onderwijs, van Opmaat, GGD Hart voor Brabant en Gemeente Hilvarenbeek. Zij allemaal hebben de handen ineengeslagen ten dienste van het lezen. Het is belangrijk voor de woordenschat van het kind en zijn of haar belevingswereld, maar als je eerlijk bent: zonder goede leesvaardigheid zal het in het voortgezet onderwijs niet gaan lukken. Je kunt het lezen niet alleen aan de school overlaten of aan de bieb. Ouders zijn zeker zo belangrijk. Behalve dat het een vaardigheid is die je onder de knie moet krijgen – je mag later als leerling niet schrikken van pagina’s vol tekst – is het ook een geweldig contactmoment van ouders en hun kinderen. Voorlezen en later praten over het gelezen boek.”

Ouders met kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar die zich hierin herkennen, doen er goed aan om zich in te schrijven voor een van de workshops van het Boek Food Festival. [Zie verder website]

De organisatoren willen van het festival geen saaie bedoening maken, daar is lezen veel te leuk en spannend voor. “Veel ouders worstelen met het probleem en zien ook wel de noodzaak van leesvaardigheid in. Vaak weten zij niet hoe ze het moeten aanpakken, als je kind zegt dat lezen saai is. Hier worden handreikingen gegeven”.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Hilverbode]

Meer informatie en aanmelden voor workshops

 

Schrijver Jacques Vriens

Programma

19.30 uur – Inloop met koffie en cabaret
20.00 uur – Opening door burgemeester Palmen.  Inspirerende lezing door bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens
20.45 uur – Start workshops
21.45 uur  – Afsluiting