De Bibliotheek Midden-Brabant benadert regelmatig lezers met de vraag of zij willen vertellen in welke boeken ze geïnteresseerd zijn en waarom. Deze keer maakt de Beekse huisarts Rens Henquet een keuze. Haar werk en de historie lopen als een rode draad door veel boeken op haar leeslijst.

Even voorstellen:  Rens Henquet is Kaderhuisarts in Hilvarenbeek en heeft  bij de regionale coöperatie huisartsen de Ouderenzorg mee ontwikkeld.

In Hilvarenbeek  neemt ze deel aan de Seniorenraad – subgroep zorg en welzijn,  de Vergeten Tuin met name voor mantelzorgers voor mensen met dementie en ze organiseert MDO eerstelijnszorg rondom kwetsbare ouderen.

Haar hobby’s zijn  sporten: hardlopen, zwemmen, wandelen, schilderen en tekenen, reizen en ze vindt het heerlijk om te lezen en jezelf te verliezen in een boeiend verhaal. Rens is ook een zoeker, ze wil weten waarom en hoe dingen gaan zoals ze gaan. Ook dat kun je terug zien in haar boekenkeuze.

Rens heeft de volgende keuze gemaakt uit boeken die haar werk raken.

Hendrik Groen: Een poging iets van het leven te maken. Prachtig humoristisch boek wat de problematiek in beeld brengt van de tijd die gaat komen met de vergrijzing van de babyboomers. We krijgen te maken met dementie als doodsoorzaak nummer 1. Dit boek brengt de problematiek in beeld, de kwalen, het venijn van ouderen en de dementie. Waar Rens zich met haar opleiding en haar postdoc de kaderopleiding in heeft verdiept.

 

 

 

 

 

 

Dan Brown: De oorsprong Dit brengt haar naar het spannend geschreven boek van Dan Brown, de oorsprong, waar het gaat over singulariteit ofwel daar waar de intelligentie van de computer het gaat overnemen van de mens, een spannend en eng idee. Dan Brown laat zien dat computer en mens goed samen kunnen werken. En dat zien we al op heel veel manieren in de gezondheidszorg : bijvoorbeeld bij gehoorapparatuur, maar ook bij mensen met Parkinson waarbij een electrode in het brein geplaatst kan worden waardoor de klachten verminderen. Er wordt nu geëxperimenteerd met mensen die niet kunnen zien: door een chip in het brein te plaatsen wordt zien weer mogelijk.

Voor al deze voortuitgang  is doorzettingsvermogen super belangrijk. Willen we verder komen, dan zullen we doorzetters nodig hebben die blijven zoeken en er alles voor geven om dingen te ontdekken en uit te vinden.

 

 

 

Dat brengt haar bij Andrea Wulf: De uitvinder van  de Natuur, een fascinerend boek voor liefhebbers van de natuur over het hoe en waarom er dingen gebeuren in de natuur. Het boek speelt begin 19e eeuw, Alexander van Humboldt beklimt een berg en op weg naar de top verzamelt hij allerlei natuur-wetenswaardigheden. Als het boek leest voel je hoe zwaar die tocht is en hoe bezeten hij is van de natuur. Hij ploetert door tot hij de top bereikt en ziet dan dat het een zadel gebergte is, de echte top is nog niet bereikt. Het is zo mooi beschreven dat je het gebergte voor je ziet en weet dat het om de Machu Picchu gaat in Peru.

 

 

 

 

 

 

Je hoeft niet te reizen om je blik te verrijken, ook boeken doen dat. Zoals Muidhond  van Inge Schilperoord. Het boek kruipt onder je huid en bij elke bladzijde die je verder leest voel je dat de catastrofe niet heel veel langer op zich laat wachten. Het boek behandelt het controversiële item van een pedofiel, waar je hoe verder je leest steeds meer weerzin én sympathie voor gaat krijgen. Het is zo belangrijk dat er ruimte blijft om over thema’s te praten ook als je er een afkeer van hebt.

 

 

 

 

 

 

Leven op de manier waarop het juist is? Wie bepaalt dat!? Dat wordt in Kolja, het laatste boek van Arthur Japin, prachtig beschreven. Het is een historische roman met veel thema’s maar het belangrijkste is de homoseksualiteit, en wel de veroordeling en de macht van de “groep”, wat leidt tot de zelfmoord van de opvoeder van Kolja. Homoseksualiteit is een thema wat ondanks de relatieve openheid nog steeds een behoorlijk taboe is en waar nog veel moet gebeuren om de tolerantie te vergroten.

 

 

 

 

 

 

Tot slot : Verdraaide organisaties van Wouter Hart, en dan komt ze terug bij haar werk als huisarts: in de zorg en niet alleen daar wordt er geweldig veel geregistreerd, het is inherent aan de tijd, we kunnen veel registreren en doen dat dus maar. Maar…  we verzuipen ondertussen in het registreren. In het boek van Wouter Hart wordt een verklaringsmodel gegeven hoe het komt dat we dit doen. Hij pleit ervoor om ons vaker de vraag te stellen: wat was ook weer de bedoeling van de registratie? Een interessant boek voor iedereen die vat wil krijgen op zijn/haar verdraaide organisatie.