De Werckwinckel, de basisscholen en de Bibliotheek hebben zich laten inspireren door Jeroen Bosch.

Jheronimus Bosch is één van de beroemdste zonen van Brabant. Zijn schilderijen en tekeningen hangen in gerenommeerde musea over de hele wereld. Zijn zonderlinge beeldtaal en surrealistische fantasieën inspireren vijfhonderd jaar na zijn dood nog dagelijks bezoekers, kunstenaars en wetenschappers.

In Elckerlyc is er in april een rondreizende tentoonstelling die bestaat uit tien reproducties van Bosch. Het omvat de werken: Tuin der lusten, Goochelaar, Verzoeking Antonius, Marskramer, Laatste oordeel, Narrenschip, Heilige Johannes, Heremieten drieluik, Ecce Homo en Hooiwagen.

Geinspireerd door Jeroen Bosch schilderden de cursisten van De Werckwinckel een aantal surrealistische beelden uit de Middeleeuwen vertaald naar deze tijd. Ook maakten de cursisten een ‘hommage-aan Jeroen-Bosch’, een schilderij bestaande uit verschillende panelen met een donker en een licht gedeelte waarin ook hedendaagse elementen in verbeeld zijn. Het geheel laat zien dat het verleden en het heden verbazingwekkend goed in elkaar geschoven kunnen worden. De kwaadwilligen, maar ook de goeden, zijn er ook vandaag nog.

De resultaten van de cursisten van de Werckwinckel en de reproducties van de schilderijen van Jeroen Bosch zijn in de maand april tijdens de openingstijden te bezichtigen in Elckerlyc.

Voor een rondleiding door een van de docenten van De Werckwinckel kunt u contact opnemen met Louis de Groot, info@louisdegroot.nl.

Bekijk ook de Bosch Camera, die op verzoek van de organisatie van Bosch 500 ontwikkeld is door het bureau No strings. Daarmee kun je de meest surrealistische foto’s maken, met wezens en objecten uit de schilderijen van Jheronimus Bosch. Open de app, kies een figuur of object uit Bosch’ wereld, plaats die met je vinger op de gewenste locatie en maak een foto. De gratis app Bosch Camera is er voor iPhone en Android.

Op 23 april, van 11.30 tot 12.30, uur kunnen kinderen van groep 6, 7 en 8 deelnemen aan een workshop Greenscreen in de bibliotheek; ze maken dan een filmpje over Jeroen Bosch.

IMG_8880