Een van de gasten van de Bikse Cultuurshow die op 25 mei 2021 wordt uitgezonden via BeekTV is Simone Bazelmans. Ze is op 1 april 2020 begonnen als programmamanager bij de bibliotheek, midden in de eerste coronaperiode. Ze maakte een hele rare start, want de bieb was toen gesloten. Inwerken gebeurde bij Mai van Limpt, haar voorganger, in de achtertuin waar ze 1,5 meter afstand konden houden. Echt inwerken in de bibliotheek was er niet bij. Simone heeft zich in deze periode wel afgevraagd waar ze aan begonnen was!

Op 1 juni is de bieb mocht de bieb gelukkig met een beperkt aanbod weer open. Er waren strikte coronavoorschriften wat het lastig maakte om iets te organiseren. Een aantal activiteiten kon wel doorgegaan -in aangepaste vorm- en daarnaast is Simone vooral druk bezig geweest om de bieb zichtbaar te houden en mensen actief te betrekken bij de activiteiten. Zeker toen de bieb opnieuw gesloten moest worden.

Schrijver Jacques Vriens leest voor tijdens een avond van de bibliotheek in maart 2018.

Wat Simone in de afgelopen periode vooral gemist heeft, is dat ze niet kon inspringen op lokale thema’s. Dat ziet ze namelijk als een belangrijke taak voor de bieb: mensen laten meedoen met de samenleving. Wat op haar in de afgelopen periode de meeste indruk heeft gemaakt, is dat er zo veel mensen enorm eenzaam blijken zodra de gewone, alledaagse dingen wegvallen. Mensen missen het dagelijkse gangetje naar de bieb voor een krantje met een kopje koffie aan de leestafel, of het snuffelen tussen de boeken en tussendoor even een babbeltje maken. Het is haar duidelijk geworden dat de bieb een grote maatschappelijke en sociale functie vervult.

Heropening

Simone wil in de komende periode -als de bieb weer open mag- de maatschappelijke functie van de bieb verbinden aan lokale thema’s. Eenzaamheid is zo’n thema waar ze activiteiten omheen wil organiseren. Als is het maar samen een kop koffie drinken terwijl er iemand voorleest. Verder heeft ze concrete plannen om de heropening van de bieb extra onder de aandacht te brengen. Een welkomstmail voor alle leden met daarbij winacties, feestelijk aankleden van de ingang, opnemen van filmpjes. Kortom, de heropening aangrijpen om aandacht te krijgen en duidelijk te maken wat de bieb voor iedereen in petto heeft.

Daarnaast liggen er een aantal al eerder voorbereide thema’s klaar die zodra het kan en mag, van start gaan. De wolf in Nederland is zo’n thema waar allerlei activiteiten aan gekoppeld worden. En een wens van Simone is om literaire cafés op te zetten. De eerste staat gepland op 9 juni waarbij een plaatselijke schrijver, Kees van Aert, vertelt over zijn werk en mensen onder het genot van een hapje en drankje kunnen komen luisteren en vragen stellen. Simone hoopt van harte dat dit café door kan gaan en dat er daarna nog veel meer zullen volgen met lokaal en mogelijk ook landelijk bekende auteurs.

Simone heeft in de coronatijd de vele verplichtingen die ze voorheen altijd in de avonden had niet gemist maar voor het literair café maakt ze graag een uitzondering. Ze heeft enorm uitgekeken naar gezelligheid en spontane ontmoetingen.