Avans Sjoerd en Liz portret
Liz Ligthart en Sjoerd Fekkes in Elckerlyc

De studenten Liz Ligthart en Sjoerd Fekkes laten tijdens de Ontdekmarkt op 23 april enkele voorbeelden zien van ontwikkelingen in de electronische gezondheidszorg, ook aangeduid als eHealth. Liz en Sjoerd verlenen hun medewerking in het kader van hun studie aan Avans Hogeschool, richting Gezondheidszorg Technologie (ook Mens & Techniek). Op  de Ontdektmarkt geven zij ook een presentatie, waarin ze de achtergronden belichten. Hun boodschap: techniek is niet iets voor bang voor te zijn; het kan ook veel steun en hulp bieden.

 

_________________________________________________________________________

Hieronder stellen de studenten zich voor.

Mijn naam is Sjoerd Fekkes en ik ben 20 jaar oud. Ik kom uit Etten-Leur en zit momenteel in Tilburg op kamers. Ik zit nu in mijn tweede jaar van de studie Gezondheidszorg Technologie aan Avans Hogeschool in Tilburg.

Mijn naam is Liz Ligthart, ik ben 18 jaar oud en woon in Made. Ik ben nu tweedejaars student Gezondheidszorg Technologie aan Avans Hogeschool in Tilburg, sinds dit schooljaar ook wel Mens & Techniek genoemd.

Sjoerd:  Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik graag de kant van de gezondheidszorg op wilde, maar toch meer de technische kant in de gezondheidszorg. Voor die interesses is Gezondheidszorg Technologie de ideale combinatie. Ik ben naar de open dag van deze studie geweest en voor mij was het toen meteen duidelijk. De opleiding is het eerste en het tweede jaar nog heel breed.

Daarvoor is het belangrijk dat je goed uitzoekt waar je interesses liggen zodat je je hier in kan specialiseren. Mij spreekt de richting van het Healing Environment aan. Dit is een specialisatie die zich richt op een sneller herstel van bijvoorbeeld ziekte, medische bezoeken, operaties of zelfs rouw d.m.v. het aanpassen van de woonomgeving. Dit kan al heel simpel door zachte kleuren en natuurlijk licht om bijvoorbeeld stress te verminderen.

Liz: Ik heb voor deze studie gekozen, omdat ik altijd al geïnteresseerd was in de biologie en gezondheidskunde. Toch sprak het mij niet aan om rechtstreeks met mensen te werken, zoals verpleegkundigen dat doen. Dit past ook niet bij mijn persoonlijkheid. Via open dagen en informatie op de website van Avans Hogeschool ben ik bij de studie Gezondheidszorg Technologie gekomen. Alles rondom deze studie sprak mij meteen heel erg aan, vandaar dat ik ook geen tweede keuze had.

Nu ik daadwerkelijk aan het studeren ben, merk ik dat er veel verschillende richtingen zijn waarin wij ons kunnen specialiseren. Toch vind ik het nog moeilijk om een specialisatie te kiezen. Ik weet namelijk  zeker dat ik niet graag in de richting van ouderen en eHealth wil gaan, maar daarentegen spreekt de richting van kinderen of verstandelijk beperkten mij wel meer aan.

Techniek in de zorg

Sjoerd: Tegenwoordig speelt de techniek een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven, zo ook in de gezondheidszorg. Waar wij naartoe willen werken is dat bepaalde problemen, die voorkomen in verschillende zorginstellingen, opgelost gaan worden door gebruik te maken van techniek. Dit kan door het toepassen van reeds bestaande technieken of het vernieuwen van deze technieken, maar ook door nieuwe technologische toepassingen te verzinnen. Wij zijn als het ware de bruggenbouwers tussen de branches van de gezondheidszorg en de techniek.

Liz: Waarom innovatie op het snijvlak van zorg en technologie zo belangrijk is? De Gezondheidszorg Technoloog is vooral belangrijk om specialisten in de gezondheidszorg en technici beter met elkaar te laten communiceren. Daarnaast worden er steeds meer technieken binnen de gezondheidszorg ingezet, waarbij de Gezondheidszorg Technoloog ook zijn/haar deel in kan bijdragen op verschillende manieren. Zo kan hij/zij advies geven aan de cliënt of gezondheidsorganisatie met betrekking tot bepaalde technologie, maar er kan ook een hulpmiddel ontworpen worden om een cliënt te kunnen helpen in het dagelijks leven.

Hilvarenbeek

In Hilvarenbeek hopen wij mensen meer informatie te kunnen geven over de verschillende soorten technieken die binnen de gezondheidszorg kunnen worden gebruikt. Hierbij willen we vooral meegeven dat de techniek niets is om bang voor te zijn, maar dat het erg veel hulp en steun kan bieden.  Hierbij krijgen wij hulp vanuit het GET-LAB. Dit is het Gezondheid en Technologie Laboratorium van de academie Gezondheidszorg, Avans Hogeschool. Onder deze academie valt ook onze studie Gezondheidszorg Technologie/Mens&Techniek.

> Ga hier naar de website van het GET-LAB van Avans