Burgemeester Palmen in gesprek met een journalist.
Burgemeester Palmen in gesprek met een journalist.

Festival Fier! is meer dan vertier. Ook presentaties over actuele maatschappelijke thema’s staan op het programma. Burgemeester Ryan Palmen was tweede paasdag uitgenodigd om zijn licht te laten schijnen over het thema van de groeiende kloof tussen overheid en burger. Dat die afstand groter is dan vroeger, is voor Palmen geen uitgemaakte zaak.

Diverse bezoekers in de goed gevulde tent, hadden daar wel een uitgesproken opvatting over. In Hilvarenbeek telt in de politiek de macht van het getal, en staat de meerderheid niet open voor tegenargumenten. Er is geen sprake van een dialoog, aldus deze bezoekers.

Palmen is bestuurlijk en politiek genoeg door de wol geverfd om zich door deze voorzetten uit het publiek niet uit de tent te laten lokken; over concrete voorbeelden liet hij zich niet uit. Wel in algemene zin, dat goede communicatie van groot belang is en vooral dat betrokkenheid van burgers gewaardeerd moet worden.

De burgemeester onderstreepte dat burgerkracht wat hem betreft niet genoeg gestimuleerd kan worden. Zijn redenering is simpel. Als een bepaald idee door burgers wordt gedragen, is dat veel geloofwaardiger dan dat een gemeente dat van bovenaf oplegt.

Geboeid luistert het publiek naar burgemeester Palmen.
Geboeid luistert het publiek naar burgemeester Palmen. Foto Anne-Marie Holthausen

Een mooi voorbeeld noemde Palmen de investering van 3,8 miljoen in voorzieningen in de kern van Biest-Houtakker, met nog geen duizend inwoners. “Daar heb ik wel eens wakker van gelegen, zou dat niet fout gaan?”, bekende Palmen. Wat de doorslag gaf was de stellige boodschap van de Biestse bevolking dat zij zich als een man ‘garant’ stelde voor het succes van de plannen. Niet alleen op korte maar ook op lange termijn. Dat gaf de gemeente het vertrouwen om het initiatief te ondersteunen.

En in dat rijtje past wat mij betreft ook Hilvarenbeek digitaal in verbinding. Krachten bundelen, dwars door de samenleving heen, om initiatieven van de grond te krijgen die de sociale samenhang ten goede komen. Onder het motto: Iedereen doet mee, want iedereen doet ertoe. En natuurlijk ook omdat het gewoon leuk is om te doen.