Beeld uit de vlog van Roel Diepstraten.
Beeld uit de vlog van Roel Diepstraten.

Roel Diepstraten uit Haghorst is een natuurliefhebber in hart en nieren. En zijn kennis en enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit, wil hij graag delen met anderen. Daarom is hij het jaar 2016 op YouTube begonnen met een eigen vlog. Onder de naam ‘Natuurbeleving’.

Een vlog is een videovariatie van een weblog. En een weblog is simpel gezegd een dagboek op internet. Diepstraten maakt dus filmbeelden van de natuur. In zijn eigen omgeving (de brug bij Haghorst), maar ook in andere delen van Brabant. In zijn eerste aflevering belooft hij zijn volgers elke week met een nieuwe aflevering te komen. Tot nu toe houdt hij dat goed vol, want we zitten, als ik het goed gezien heb, bij deel 7.

En laten we maar meteen een oordeel geven: Diepstraten komt met prachtige beelden. Haarscherp en verrassend, goed gemonteerd. Maar hij is dan ook ervaren in dit soort werk. Hij was betrokken bij de opnamen van De Nieuwe Wildernis, de succesvolle film over de Oostvaarderplassen. En hij kan aanstekelijk vertellen: hij is educatief medewerker bij het Natuurmuseum Brabant in Tilburg.

Deel 1 is een introductie van zijn vlog, gefilmd bij de sluis van Haghorst. En daar laat hij de kijker zien dat we, ook wat het weer betreft, bijzondere tijden beleven. Een voorzichtig
bloeiende gele lis – in januari – is daarvan een voorbeeld. In deel 2 toont hij zijn verjaardagskado: een zogeheten bushnailcamera. Dat is een camera met een sensor en die filmt als er – ook ‘s nachts – dieren de camera, bijvoorbeeld op een plek in het bos, passeren.

Hartstikke mooi initiatief dus van Roel. Toch een puntje van kritiek. De begeleidende muziek is nogal dominant, dat mag wat mij betreft wel een onsje minder.

[Tekst Emmanuel Naaijkens]
⇒ Ga hier naar deel 1 van de vlog