Al sinds mensenheugenis gebeuren er in onze bossen zaken die het  daglicht niet kunnen verdragen: stropen, afrekeningen, dumpen van drugsafval. Dieven op de vlucht via bospaden. Vooral in de bossen in de grensstreek is criminaliteit een groeiend probleem.

In een nieuwe poging dit onheil in te dammen werken politie en boswachters nauw samen, zo meldt het Brabants Dagblad. Onder meer trekken ze samen op in Landgoed De Utrecht, Oranjebond en Landgoed Gorp en Rovert. In het Brabants Dagblad zegt agent Koen Simmers van het team Leijdal (waartoe de gemeente Hilvarenbeek behoort): ,,Er speelt echt heel veel in ons buitengebied. Wij komen de vreemdste snuiters tegen. Mensen met openstaande boetes of celstraffen. Dronken mensen. En in de zomer: hennepkwekerijen. Afgelopen jaar hebben we voor tienduizenden euro’s aan drugs en nog veel meer aan productiemateriaal in beslag genomen.”

Agenten van team Leijdal en boswachters van Gorp en Rovert en Brabants Landschap voeren enkele keren per maand nachtelijke controles uit in het buitengebied tussen Tilburg, Hilvarenbeek, Gilze en Alphen. En dat is hard nodig, zegt boswachter Dré Stuijts in het Brabant Dagblad, dat onlangs een reportage maakte van de jacht op criminelen. Hij ziet in het grensgebied veel figuren die in het Vlaamse Poppel zijn neergestreken omdat ze de hete adem van de Nederlandse politie in de nek voelen. De boswachters hebben een opsporingsgbevoegdheid.

De grensstreek is van oudsher een locatie waar criminelen zich thuisvoelen. Jarenlang was dat het domein van smokkelaars (boter, sigaretten, drank, enz.) die hard geweld soms niet schuwden. Met de komst van de Europese Unie is dat achterhaald. Zoals ook het illegaal jeneverstoken passé is. Daarvoor in de plaats is er nu de drugscriminaliteit.

Omdat met de kweek van hennep en de productie van synthetische drugs veel geld gemoeid is, zijn de uitwassen alleen maar toegenomen. Regelmatig meldt de politie dat er vaten met chemisch afval zijn gestort in de bossen. Een grote schadepost voor eigenaar en overheid omdat het opruimen van drugsafval een kostbare aangelegenheid is.

Foto van een wietkwekerij in Tilburg. [Foto politie op Twitter]