Huisarts Rens Henquet.

Rens Henquet begon in 1997 als huisarts in Hilvarenbeek. Dat was een primeur, want ze was de eerste vrouwelijke huisarts in deze gemeente. Tegenwoordig is ze geen uitzondering meer, integendeel. In Hilvarenbeek werken anno 2018 meer vrouwen dan mannen in de drie huisartspraktijken.

Er zijn drie mannelijke artsen en vijf vrouwelijke. Het ondersteunend personeel is van oudsher overwegend van het vrouwelijk geslacht. Het beeld in Hilvarenbeek past in een landelijke trend. In 2016 was voor het eerst in de geschiedenis de meerderheid van de huisartsen vrouw, namelijk 52 procent. In 1975, toen men voor het eerst begon met de registratie, was nog geen vijf procent van de werkzame huisartsen vrouw.

De verwachting is dat de trend zich nog wel even doorzet, want bij de opleiding tot huisarts is ruim driekwart van de studenten vrouw.  Deze studie is bij mannelijke studenten minder populair dan bij de vrouwelijke studenten.

Uit de statistieken blijkt dat het totale aantal artsen ook toeneemt. Toch is sprake van een groeiend tekort aan huisartsen. De verklaring van deze ogenschijnlijke tegenstelling is dat vrouwelijke artsen meer in deeltijd werken. Maar ook mannelijke huisartsen werken minder dan voorheen een volle week. Door in deeltijd te werken kan de werkdruk wat verlicht worden.

Prof. Ronald Batenburg zei vorig jaar in een commentaar op de nieuwste cijfers dat hij wel voordelen ziet in een toename van het aantal vrouwelijke huisartsen. “Patiënten die bewust voor een mannelijke of vrouwelijke huisarts willen kiezen, hebben meer mogelijkheden om dit te doen. De uitdaging is wel de huisartspraktijk zo te organiseren dat patiënten hun eigen huisarts kunnen consulteren als een groot deel daarvan in deeltijd werkt.’’

[Cijfers zijn afkomstig van het NIVEL, onderzoeksinstituut van de gezondheidszorg].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een stukje geschiedenis

De eerste vrouwelijke arts in Nederland was Aletta Jacobs (1854 – 1929). Zij bewoog hemel en aarde om als vrouw toegelaten te worden tot de Rijksuniversiteit Groningen. De liberale staatsman Thorbecke moest eraan te pas komen om Aletta Jacobs aan een studie medicijnen te laten beginnen, dat was in 1871. Thorbecke moest vervolgens – hij lag al op sterven – zijn invloed aanwenden om Aletta Jacobs het artsenexamen te laten afleggen.

Aan het begin van de 21e eeuw studeerden er voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwen in het hoger onderwijs (hogeschool of universiteit) dan mannen.

 

Tijdens de Bikse Talkshow op 23 februari zijn zowel een vrouwelijke (Rens Henquet) als een mannelijke huisarts (Gertjan Michelbrink) te gast.

> Lees meer nieuws op de site van de Bikse Talkshow