Een leuke avond en je bent er ook nog wat wijzer van geworden. Zo karakteriseerde een bezoeker van de tweede Bikse Talkshow het programma. De vijf gasten gaven het publiek in de bijna uitverkochte zaal van Elckerlyc genoeg stof om na afloop over na te praten. En de volgende editie komt er alweer aan, op vrijdag 15 februari 2019

De vijf gasten belichtten ieder vanuit hun eigen invalshoek het thema ‘Als ik toch eens rijk was…’. Annemiek van Puijenbroek en Dirk Lips, beiden uit een ondernemersfamilie, vertelden het publiek waarom zij zich inzetten voor mensen die het niet breed hebben in onze samenleving. De familie Van Puijenbroek steunt via Stichting Annetje tientallen activiteiten in Hilvarenbeek en Goirle en heeft daar per gemeente een budget voor beschikbaar van 50.000 euro.

Lips heeft zijn schouders gezet onder Quiet Community die zich richt op mensen in armoede. Toen de Quietbeweging vijf jaar geleden bij hem (en 499 andere miljonairs in Nederland) aan de deur klopte is Lips zich gaan realiseren dat mensen om allerlei redenen in armoede verkeren, doorgaans buiten hun schuld. “Het had mij net goed kunnen overkomen als ik verkeerde beslissingen had genomen met mijn onderneming”, aldus Lips.

De eigenaar van o.a. Beekse Bergen, staat op plek 188 in de Quote 500 met een vermogen van 200 miljoen. Maar dat laat hem koud, liet hij desgevraagd weten. De familie van Puijenbroek stond vijf jaar leden nog in de Quote 500, maar komt er nu niet in voor. Annemiek van Puijenbroek kon er zich niet druk om maken, zei ze. Net als Lips vond zij die jaarlijkse lijst maar niks. Het pronken met hun rijkdom is het laatste wat ze zouden willen.

Ralf Embrechts, een van de oprichters van Quiet, wees erop dat het aantal mensen dat moeite heeft om de touwtjes aan elkaar te knopen, nog altijd toeneemt. Zelfs mensen die een baan hebben, komen meer en meer in moeilijkheden. Ook wel de werkende armen genoemd. Embrechts kritiseerde in dit verband de overheid, die met tal van ingewikkelde regelingen, bedoeld om deze groep te helpen, niet zelden deze mensen verder in de ellende duwt. “Je hoeft maar ergens per ongeluk een verkeerd vinkje te zetten in een formulier en je hebt een groot probleem met de overheid.”

Belastingdeskundige Wil Vennix gaf een kijkje in de keuken van de fiscalist die mensen, doorgaans ondernemers, met een groot vermogen advies geeft. Dat advies beperkt zich niet altijd sec tot het geld, maar gaat er ook over waar je gelukkig van wordt. “Als fiscalist ben je soms net een psychiater”, zei Vennix met een grijns.

Hoogleraar Ad Vingerhoets – die vanwege zijn onderzoek naar tranen ook wel de ‘huilprofessor’ wordt genoemd – maakte het publiek een illusie armer. Een deel van de mensen zal nooit gelukkig worden, hoeveel rijkdom ze ook vergaren. Het onbehagen zit als het ware in hun dna.

Arts en museumconservator Jan van Eijck sloot de avond af met een humoristische column waarin hij de lotterijgekte stevig op de hak nam. Het publiek vond het prachtig.

De presentatie van de talkshow was in handen van Ingrid van den Nieuwenhuizen. Samen met Emmanuel Naaijkens interviewde zij de gasten. Het was voor haar een vuurdoop want niet eerder vervulde ze de rol van interviewer; ze deed het met verve.

Indruk maakte ook zanger Huub de Bruijn, met zijn eigen vertolking van het lied ‘Als ik toch eens rijk was…’ Het lied uit de musical Anatveka werd in de jaren zestig in Nederland beroemd door Lex Goudsmit. De videofilmpjes van twee jonge Bekenaren vielen ook in de smaak.

De volgende talkshow op vrijdag 15 februari wordt gepresenteerd door tv-journalist Pepijn Crone en heeft als thema kinderen en hun omgang met nieuwe media.

Foto’s Fred Hirdes

Huub de Bruijn
Columnist van dienst Jan van Eijk