Anke Spieringhs is interdisciplinair docerend theatermaker, cultureel ondernemer en contactpersoon van het MDTCollectief. Vorig jaar maart viel alles stil, lessen, projecten enz. en Anke was ineens op zichzelf aangewezen. De vrijgekomen tijd gebruikte ze om aan een stevige basis te werken, door mediteren, wandelen en bewegen kwam er meer focus op eigen ideeën, eigen grenzen, eigen tempo.

“Corona heeft me veranderd, bracht me meer kwaliteit van leven en daardoor vanzelf ook in mijn werk”. Het voortdurend opnieuw aanpassen aan de steeds veranderende regelgeving in de beginperiode van corona heeft plaatsgemaakt voor rust en kijken naar wat er nog of weer wel kan.    Lesgeven in de buitenlucht is daar een goed voorbeeld van. 

Voor zichzelf ziet Anke in de nabije toekomst geen grote producties, eerder kleinschalige voorstellingen in contact met haar publiek. Ook het lesgeven valt onder het kleinschalige. Leerlingen die terugkijkend zeggen: ‘De theaterlessen van Anke, daar heb ik echt wat aan gehad in mijn leven’, daar doet ze het voor. 

Anders denken

Naast theaterdocent is Anke ook contactpersoon van het MDTCollectief Hilvarenbeek. Door het wegvallen van de muziekschool ontstonden er destijds allemaal kleine eilandjes van verschillende cultuurondernemers. Corona heeft het ‘eilandgevoel’ alleen maar versterkt, bij de een wat meer dan bij de ander. Anke: “Alleen met de eigen lessen ben je heel kwetsbaar. Ook hadden we de laatste tijd het gevoel dat er te weinig gebeurde op het gebied van samenwerking in het collectief. Daarom hebben een aantal docenten het idee opgepakt om in klein comité de verbinding met elkaar te zoeken”. 
Dat idee zal ongetwijfeld werkende weg vorm gaan krijgen. Intussen zijn er noodgedwongen toch weer nieuwe initiatieven ontstaan zoals online lesgeven op allerlei manieren, muzieklessen op de kiosk, er was een drive through met Valentijnsdag, musicallessen, danslessen en theaterlessen in de buitenlucht, enz. 
Want juist onzekere tijden vragen om creatieve oplossingen en zorgen voor ‘anders denken’.

Theatermaker Anke Spieringhs, gefotografeerd voor het Centraal Station in Amsterdam. Foto > Mike Witjes