Sport, educatie en ook de andere activiteiten, alles ligt stil door corona.  Ook het drukbezochte biljarten van de KBO in Elckerlyc stopte: de competitie half oktober 2020 en het vrij biljarten gaat sinds december 2020 niet meer. En dat net nadat er, vanwege de grote belangstelling voor het biljarten in Elckerlyc, een derde biljarttafel kwam, met de verhuizing van de biljarts naar de bibliotheek. 

Coördinator biljarten Piet van de Lindeloof: “Gelet op de huidige coronamaatregelen gebruiken we twee biljarts, afhankelijk van de toekomstige maatregelen willen we ook het derde biljart gaan gebruiken, waardoor we ook weer nieuwe leden kunnen verwelkomen. De schema’s liggen al klaar. De hele club hoopt dat we snel weer kunnen beginnen, niet alleen omdat we allemaal van het spelletje houden maar ook omdat het met name voor de ouderen erg belangrijk is om de sociale contacten te onderhouden”. Over ledenverlies maakt Piet zich geen grote zorgen, op zijn vraag aan de biljarters wie er volgend seizoen weer meedoen, kwamen er, naast enkele afmeldingen, overwegend enthousiaste en positieve reacties. Sommigen gaven zelfs aan er een dagdeel bij te willen. 

Mooie plekken

Naast het biljarten beleeft Piet veel plezier in het bijhouden van uitslagen en standen, een activiteit die nu ook is gestopt. Ook zijn freelance activiteiten, in normale tijden geeft Piet workshops en trainingen op het gebied van kwaliteitsindeling van geslachte runderen en varkens, staan nu even op een lager pitje. Hij probeert de tijd goed door te komen met andere hobby’s. Samen met zijn vrouw wandelt hij veel omdat ook de sportschool gesloten is en ook fietsen is een mooie hobby. Hoewel ze al 37 jaar in Hilvarenbeek wonen, hebben ze toch diverse mooie plekken ontdekt waar ze nog nooit geweest waren, zoals Diessens Broek en de Broekeling  aan de Hoogeindsestraat in Esbeek. “Je wordt je meer bewust van de prachtige natuur in de gemeente Hilvarenbeek”. 

De KBO, waar ook de biljartclub in Elckerlyc onder valt, telt ruim 1100 leden die met een maandelijkse nieuwsbrief op de hoogte gehouden worden. Toch was het contact met de leden in coronatijd niet altijd eenvoudig. De meeste leden lukt het mailen heel aardig, maar als het – digitaal – wat ingewikkelder wordt dan missen vooral de oudere leden toch echt de hulp van hun (klein-)kinderen. 

De plannen van de KBO voor de toekomst zijn: doorgaan met alle activiteiten die er al zijn, misschien wat aangepast aan het virus: bewegen, reizen, advisering, lezingen en thema-avonden over bijvoorbeeld dementie, wonen & zorg, beveiliging, digitale vaardigheden, muziek, enz. Iedereen kan meedoen, je betaalt een klein bedrag per jaar voor het lidmaatschap en de activiteiten worden verder kostendekkend georganiseerd. 

Piet vertrouwt erop dat het ontmoeten weer makkelijker wordt nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Hou vooral de agenda van www.kbo-hilvarenbeek.nl in de gaten! 

Biljarten in Elckerlyc met mondkapjes op. Door de lockdown die later volgde kwam het biljarten helemaal stil te liggen.