Koeien Roozen 4Op steeds meer plekken duiken robots op die het werk van mensen overnemen. Niet alleen in de industrie, maar ook in de landbouw. In de gemeente Hilvarenbeek zijn er al een aantal veehouders die een melkrobot hebben geïnstalleerd. Benieuwd hoe zo’n robot de koeien melkt? Kom dan zaterdag 16 april tussen 14 en 17 uur naar de boerderij van Peter Roozen (Veldhoven Hilvarenbeek) en Pierre van Oort (Klein Westerwijksestraat 13, Biest-Houtakker).

Melkveehouder Peter Roozen heeft ongeveer 125 koeien in zijn stal zijn. Sinds hij een melkrobot installeerde melkt hij de koeien niet meer zelf. Het melken gaat nu volledig automatisch, hij hoeft de koeien ook niet naar de installatie te dirigeren. Ze lopen er zelf naar toe als ze eraan toe zijn om gemolken worden. Molken boeren vroeger hun koeien ’s morgens en ’s avonds, nu gaat dat 24 uur per dag door. Bij Roozen worden de dieren gemiddeld drie keer per dag gemolken, er dus koeien die daar boven zitten en eronder.

De koeien zijn allemaal voorzien van een identificatieapparaat, dus de robot weet precies wat die moet doen. En de boer kan op de computer precies aflezen hoe de melkproductie per koe is, maar vindt hij daar alle informatie over de conditie van zijn dieren.

“Ja, ik moet tegenwoordig bijna meer afweten van computers dan van koeien”, zegt Peter Roozen lachend. Maar zo is het natuurlijk niet, want het werk dat de melkrobot uit handen neemt, geeft de veehouder de tijd om speciaal aandacht te schenken aan koeien die dat nodig hebben. De melkinstallatie maakt het ook mogelijk om duurzaam te produceren, bijvoorbeeld door hergebruik van energie.

Peter Roozen en Pierre van Oort ontvangen vaker groepen, waaronder ook schoolklassen, om ze een blik te gunnen in het boerenbedrijf van nu.

[De video over het bedrijf van Pierre van Oort is gemaakt door Anne-Marie Holthausen]

Koeien Roozen 3
De melkrobot aan het werk.

 

 

 

Koeien Roozen 2
Peter Roozen bij de melkrobot.