Het is lokaal al op veel plekken gesignaleerd: het aantal vogels dat van oudsher zijn biotoop heeft op het boerenland verliest in hoog tempo terrein. Zelfs ondanks inspanningen van bijvoorbeeld vogelweidegroepen zoals van de Vereniging  Natuur en Milieu Hilvarenbeek.

Nu heeft het CBS een onderzoek gepubliceerd dat landelijk een beeld geeft van de stand van zaken sinds 1960. Sinds dat jaar is het aantal boerenlandvogels met 60 tot 70 procent teruggelopen. Dat komt neer op de verdwijning van meer dan tweeënhalf miljoen broedvogels in ruim vijftig jaar. Het aantal patrijzen, zomertortels, ringmussen is gedecimeerd en van de grutto’s is twee derde verdwenen. Het aantal ganzen is in dezelfde tijd meer dan vertienvoudigd. Het onderzoek van het CBS is uitgvoerd in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland.

De afname van het aantal boerenlandvogels is recent afgevlakt, maar van herstel is nog geen sprake, ondanks alles wat de laatste jaren is gedaan op het gebied van agrarisch natuurbeheer. Het zijn tegenwoordig grote groepen ganzen die het vogelbeeld in het agrarisch gebied bepalen. Het aantal ganzen dat hier in de winter overblijft, is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Daarnaast heeft zich een grote broedende populatie ontwikkeld.

Lees meer over het rapport bij het CBS