Huisarts Bart Elbers in 1964.

Een huisarts die zich laat fotograferen met een sigaret in de hand. Dat is vandaag de dag óndenkbaar. Sterker nog, tegenwoordig zijn er zelfs artsen die als activisten ten strijde trekken tegen het roken. Deze week werd bekend dat academische ziekenhuizen zich aansluiten bij een initiatief om tabaksfabrikanten strafrechtelijk aan te klagen. Ze zouden rokers willens en wetens verslaafd hebben gemaakt aan de sigaret.

In de jaren zestig, toen dorpsfotograaf Ran Naaijkens deze foto van de Beekse huisarts Bart Elbers maakte, was de schadelijkheid van roken voor de gezondheid nog absoluut geen maatschappelijk onderwerp. In die tijd lieten mensen die officieel geportretteerd werden zich niet zelden afbeelden met een sigaret in de hand of zelfs in de mond. Roken was de regel, niet-roken de uitzondering. Het tegenovergestelde van nu.

In die jaren was het ook nog gebruikelijk om bij feestjes voor de gasten glazen met sigaretten op tafel te zetten. In sommige gezinnen kregen kinderen vanaf hun twaalfde niet alleen wekelijks zakgeld, maar ook een pakje sigaretten of een buil shag.

Bart Elbers hield als huisarts praktijk aan de Wouwerstraat 48 (de villa). Hij stapte in 1966 over naar het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg, waar hij als revalidatiearts specialist H. te Riele opvolgde. Later werd Elbers geneesheer-directeur van verpleeghuis St. Elisabeth in Goirle. Hij was ook jarenlang actief in de lokale politiek.

Meer over de huisarts en de gezondheid op de eerste Bikse Talkshow op vrijdag 23 februari. Toegang gratis, maar wel kaartjes reserveren via Elckerlyc.