Vlnr. Pepijn Crone, Marleen Hendrikx, Nanne Burgers, Gertjan Michelbrink en Rens Henquet. Alle foto’s Fred Hirdes

FOTO’S FRED HIRDES

De eerste editie van de Bikse Talkshow over Huisarts 2.0 op vrijdag 23 februari is een doorslaand succes geworden. De grote zaal van Elckerlyc was tot de laatste plaats bezet. Vele tientallen mensen die op het laatst nog geprobeerd hadden een kaartje te bemachtigen moesten worden teleurgesteld.

Maar niet alleen qua belangstelling was de talkshow een schot in de roos, ook inhoudelijk voldeed het evenement aan de verwachtingen. Bezoekers reageerden na afloop enthousiast op het onderhoudende programma over de ontwikkelingen in de huisartsenpraktijken in Hilvarenbeek. Of zoals een bezoeker het formuleerde: ‘Zo leer je het werk van de huisarts ook van een andere kant kennen’.

Presentator en interviewer Pepijn Crone leidde de gasten soepel en deskundig door de avond. De show opende met een vraaggesprek met hoofdgast huisarts Rens Henquet, waarna in de loop van het programma andere gasten aanschoven: huisarts Gertjan Michelbrink, hoogleraar Ien van de Goor, de wijkverpleegkundigen Nanne Burgers en Marleen Hendrikx en Jac Linnemans (Wij-wel Diessen).

Aan de tafel passeerden tal van thema’s de revue zoals de betekenis van pre-gezondheidscans, de talloze gezondheidsapps, de betrouwbaarheid van medische informatie op internet, de noodzaak van preventie, het tekort aan zorgpersoneel en de groeiende ouderenzorg. Ondanks dat het serieuze onderwerpen betrof was er nu en dan ook ruimte voor een kwinkslag, en juist die formule maakte de talkshow voor de bezoekers zo aantrekkelijk.

Voor de pauze was er een quiz onder leiding van oud GGD-arts Jan van Eijck (en conservator van Museum De Dorpsdokter) die tot hilarische reacties uit het publiek leidde. En dezelfde Van Eijck sloot de avond af met een humoristische column met anekdotes uit de huisartsenpraktijk. Eindigend met de oproep aan de zaal: ‘Koester uw huisarts’.

Gezien de vele positieve reacties volgen er in de nabije toekomst waarschijnlijk meer talkshows. De organisatie – het B.O.E.K. – festival – gaat zich daarover beraden.

Presentator Pepijn Crone in gesprek met prof. Ien van de Goor over het belang van preventie en leefstijl.
De groeiende ouderenzorg was een van de thema’s die aan bod kwamen.
Pepijn Crone interviewt Jac Linnemans van zorgcoöperatie Wij-wel in Diessen.
Huisarts Gertjan Michelbrink vertelt over de gezondheidsapps. En geeft het advies om voor betrouwbare informatie naar www.thuisarts.nl te gaan.
Oud GGD-arts Jan van Eijck leest zijn column voor. Het geraamte is afkomstig van het Museum De Dorpsdokter.
Presentator Pepijn Crone richt zich tot de zaal: zijn er nog vragen?

.     

 

Vlnr Pepijn Crone, prof. van de Goor en de huisartsen Michelbrink en Henquet.
Presentator Pepijn Crone.
De publieke belangstelling voor de eerste Bikse Talkshow was overweldigend; 250 stoelen bezet. Het verzoek voor een kaartje was vele malen groter.a

 

Voorafgaand aan de talkshow bereiden de gasten zich voor.
Oud GGD-arts Jan van Eijck leest zijn column voor. Op de achtergrond het geraamte van de Tilburgse zwerver Piet Stams die zijn lichaam na zijn dood ter beschikking stelde van de wetenschap. Het geraamte is een pronkstuk van Museum De Dorpsdokter.
Zo nu en dan was er ruimte voor een kwinkslag.
Het publiek steekt groene en oranje briefjes omhoog tijdens de quiz.

 

De gasten luisteren naar opmerkingen uit de zaal.
Huisarts Rens Henquet wordt aan de tand gevoeld door Pepijn Crone.

 

 

Emmanuel Naaijkens kondigt namens de organisatie de talkshow aan.