Een toenemend aantal kinderen kampt met bijziendheid. Opticien Machiel Driesser ziet dat aan de kinderen die bij hem in de zaak komen. Belangrijke oorzaak is de smartphone waar kinderen soms uren op een dag naar turen. Als gast van de Bikse Talkshow over de wifi-generatie zal Machiel vrijdag 15 februari in gesprek met presentator Pepijn Crone een en ander uit de doeken doen. 

De waarschuwing dat veel en langdurig lezen een negatief effect heeft op de ogen is al heel oud. Maar dan ging het altijd over het lezen van boeken. Sinds de opkomst van de digitale media, in het bijzonder de smartphone, is er nog effect bijgekomen. 

Opticien Machiel Driesser

Bijziendheid wordt bij lezen veroorzaakt door de korte afstand van het boek of apparaat tot het gezicht. Als je dat vaak en gedurende langere tijd aaneen doet, dan gaan de ogen zich daarop instellen. Dat wordt als het ware de standaard. Maar dat gaat dan ten koste van het veraf zien, de ogen hebben moeite om te schakelen. 

En in de huidige tijd is daar nog het schermlicht van de smartphone bijgekomen, dat vergt heel van het zien en dus van de hersenen. Vooral het voortdurend scrollen en het langdurig bekijken van bewegende beelden (zoals YouTube filmpjes) op het kleine schermpje van een smartphone pakt verkeerd uit voor de ogen.  

Vervelende gevolgen

Volgens Machiel kan dat op latere leeftijd in het uiterste geval hele vervelende gevolgen hebben, zoals ernstige slechtziendheid of blindheid. Hij raadt ouders dan ook aan om erop te letten dat hun kinderen niet overmatig veel tijd naar een klein schermpje zitten te turen. Een advies dat ook volwassenen zich trouwens ter harte mogen nemen.
Kinderen moeten regelmatig buitenspelen want zo houden hun ogen goed voor veraf zien. 

Machiel is al de derde generatie van de familie Driesser die het vak van opticien uitoefent. “Toen ik vijftien jaar was wist ik al dat ik opticien wilde worden, dit is echt een heel mooi beroep.” Hij volgde de opleiding optiek aan de Christiaan Huygensschool in Rotterdam.

Kaartjes voor de Bikse Talkshow kunnen besteld worden via de website van Elckerlyc, www.elckerlyc.nu Aanvang 20.00 uur.