Herm Kisjes

Hoe vind je als ouder je weg in de doolhof van de nieuwe media, hoe voed je je kind op in dit digtale tijdperk. Herm Kisjes is iemand die zich intensief met dit thema bezighoudt en daarover veel publiceert. Hij is een van de gasten in de Bikse Talkshow over de wifi-generatie. Vrijdag 15 februari in Elckerlyc.

Herm Kisjes (1966), woonachtig in Middelbeers, is therapeut, gespecialiseerd in internetverslaving en gameverslaving. Daarnaast geeft hij trainingen voor jongeren, hulpverleners en instellingen voor hoger onderwijs. En geeft advies aan ouders zoals op de website mediaopvoeding.nl. 

Mediaopvoeding is een onderdeel van opvoeden in het algemeen. Dat is erop gericht kinderen bewust en selectief met het media-aanbod om te laten gaan. Zodat ze de inhoud van dat aanbod kritisch kunnen beschouwen en op waarde weten te schatten. In de praktijk gaat het om gamen, internetten, lezen en tv-kijken.

Invloed op kinderen
Ouders doen niet altijd bewust aan mediaopvoeding. Maar het heeft wel altijd invloed op het opgroeien van hun kinderen. Zelfs als er geen aandacht aan besteden heeft dat effect. Kesjes omschrijft dat op de website zo: ‘De beslissing om bijvoorbeeld wel of geen Nintendo Wii Fit te kopen, de tijd die ouders zelf aan internetten of lezen besteden, en het enthousiasme om te twitteren of via sms te stemmen bij tv-shows, zijn allemaal signalen voor hun kinderen hoe je met media omgaat’.

Kisjes schreef onder andere de boeken ‘Its all in the games’ , ‘Gamen en autisme’ (samen met Erno Mijland), Socialbesitas (samen met Mayke Calis) en Internetverslaving (redactie samen met Tony van Rooij en Davy Nijs). Voor jongeren met gameproblemen ontwikkelden hij met Erno Mijland de ‘Toolkit gezond gamen’ om een betere balans te houden in gamen en andere activiteiten. 

Hij is circa dertig jaar werkzaam in de verslavingszorg, psychiatrie en gezondheidszorgonderwijs. Hij werkt Momentum GGZ en is docent bij Fontys Hogeschool FHMG. 

Zie www.mediaopvoeding.nl
Zie www.betergamen.nl