De wifi-generatie staat centraal in de Bikse Talkshow. Foto Emmanuel Naaijkens

Veel kinderen van nu turen uren op het schermpje van hun smartphone. Is dit het digitale zoethoudertjes van de wifi-generatie? Op de Bikse Talkshow komen deskundigen, ouders én kinderen aan het woord. Vrijdag 15 februari in Elckerlyc. Presentatie tv-journalist Pepijn Crone. 

De huidige generatie jongeren weet niet beter dan dat computers, tablets en smartphones altijd al hebben bestaan. Vooral de mobiele telefoons bepalen een groot deel van hun doen en laten. Ze kijken uren achtereen op het kleine schermpje naar video’s, chatten met hun vriendjes, vinden er hun rapportcijfers. Niet alleen de straat is tegenwoordig een hangplek maar ook de sociale media zoals Instagram, Snapchat of Facebook.

Moet je je daar als ouder of leerkracht zorgen over maken? Of hoort dit gedrag nou eenmaal bij het digitale tijdperk? Gaat het niet ten koste van de rust en concentratie van kinderen, is het verslavend? Moet je als ouder en leerkracht paal en perk stellen aan het gebruik van die slimme mobieltjes? En wat doet het met de ogen, met het lichaam? Of zijn we te veel gefocused op de negatieve kanten en is ook veel positiefs te melden?

Opvoeden

Tijdens de Bikse Talkshow laten een aantal deskundigen hun licht schijnen over al dit soort vragen. Herm Kisjes uit Middelbeers kent als geen ander het mediagedrag van jongeren. Eline Weijers kent de vragen van ouders uit haar praktijk als opvoedcoach en geeft bruikbare tips. Opticien Machiel Driesser ziet de bijziendheid toenemen bij kinderen. Hij geeft adviezen. Die komen er ook van fysiotherapeute Sophie van de Klundert – Prinsen.

In de aanloop naar de talkshow heeft een tiental ouders in een dagboekje bijgehouden hoe vaak hun kroost – en zijzelf! – met hun scherm bezig zijn. Enkelen komen aan het woord tijdens de talkshow. En ook kinderen doen hun verhaal. Kortom het belooft een interessante avond te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in digitale ontwikkelingen.

Oud-Bekenaar Pepijn Crone, presentator en verslaggever van RTL Nieuws, neemt de presentatie van de Bikse Talkshow voor zijn rekening. Met twee opgroeiende kinderen is de wifi-generatie een thema dat ook hem aanspreekt.

Kaarten zijn te bestellen via de website van Elckerlyc www.elckerlyc.nu. Aanvang van de show is 20.00 uur.