Voormalig vluchtelinge Fara Omarzada weet wat het is om van je vrijheid beroofd te worden. Twintig jaar geleden kwam ze aan in Nederland, nadat ze haar vaderland Afghanistan ontvlucht was. Op vrijdag 25 oktober is Fara een van de gasten in de Bikse Talkshow.

Fara Omarzada vluchtte uit Afghanistan

“Vrijheid betekent zo veel, je kunt zelf je keuzes maken. Of je wel of niet gelooft, of je wel of niet een hoofddoek draagt, of je wel of niet je mening ergens over geeft, en noem maar op. In Afghanistan mocht ik geen eigen keuzes maken, vooral vrouwen werden onderdrukt.” De streng islamitische Taliban hielden de Afghaanse bevolking in een ijzeren greep.

Sinds 2008 werkt Omarzada voor VluchtelingenWerk, momenteel als teamleider integratie en participatie. In die hoedanigheid houdt ze ook kantoor in Hilvarenbeek. In haar functie hoort ze nogal eens het verwijt dat vluchtelingen aangetrokken worden door de economische welvaart in het westen. 

“Dat beeld klopt niet, het woord vluchteling zegt het al, mensen zijn op de vlucht omdat ze in hun eigen land onderdrukt worden of omdat er oorlog is. Niemand ontvlucht zomaar voor zijn plezier zijn vaderland. Naar een ander land waar je niemand kent en ze een hele vreemde taal spreken.”  

Veilig land

“Voor mensen in Nederland is het moeilijk om zich te verplaatsen in de situatie van de vluchteling. Ik zeg wel eens, wat zou jij doen als je nu in Syrië zou wonen? Probeer je dat eens in te denken. Een misverstand is ook dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen migranten en vluchtelingen. Migranten maken zelf de keus om in een ander land te gaan werken, een land dat ze bovendien zelf uitkiezen. Een vluchteling is op zoek naar een veilig land, en zo ben ik in Nederland terechtgekomen. Daar ben ik blij mee, hier ben ik gelukkig.”

Andere gasten in de Bikse Talkshow op 25 oktober zijn: Chirurg Teun van Egmond, historicus Kees van Kemenade, prof. Arnoud-Jan Bijsterveld en veterane Margot Lane. Presentatie Wil Vennix.