Onder fysiotherapeuten zijn de termen al helemaal ingeburgerd: de ‘tablet-nek’, ‘gameboy-rug’ en de ‘smartphone-nek’. Het gaat over lichamelijke klachten als gevolg van het langdurig turen op een computerscherm. Ook onder kinderen een groeiend probleem, zegt de Beekse kinderfysiotherapeut Sophie Prinsen. Zij is vrijdag 15 februari een van de gasten in de Bikse Talkshow in Elckerlyc over de wifi-generatie.

Sophie ziet een toenemend aantal ouders dat met hun kind of kinderen de praktijk bezoekt, met onder meer klachten of een vastzittende nek, hoofd- of rugpijn. “Kinderen zitten niet alleen thuis naar een scherm te kijken, maar ook in het onderwijs neemt de digitalisering toe. Een goede houding is belangrijk om te voorkomen dat je lichamelijke problemen krijgt, dat zou meer aandacht moeten krijgen.” 

Zit met Pit!

Voor het onderwijs is het programma Zit met Pit! ontwikkeld, dat leerkrachten, ouders en leerlingen leert wat een verantwoorde zithouding is en hoe je daarin kunt variëren. En het gaat over het belang van regelmatig bewegen. Er zijn in Nederland al vijfhonderd scholen die meedoen met Zit met Pit!, in Hilvarenbeek is dat Samenwijs De Doelakkers. 

“En verschil met vroeger is dat kinderen minder vanzelfsprekend bewegen. Kinderen moeten daarom meer spelen. Buiten bijvoorbeeld, maar er zijn ook digitale spellen waarbij kinderen volop in beweging zijn, ik noem dat ‘positieve schermtijd’. Maar je moet bewegen wel inplannen, want anders schiet dat er snel bij in.” 

Kinderfysiotherapeut Sophie Prinsen.

Kinderhoofd

Wat ouders zich niet realiseren is dat het hoofd van een kind relatief groot is ten opzichte van de rest van het lichaam. Met andere woorden, een kindernek heeft heel wat gewicht te torsen. Veel en langdurig naar een scherm turen veroorzaakt overbelasting. 

Sophie Prinsen behaalde in 1998 haar diploma fysiotherapie. Vier jaar later rondde ze haar opleiding kinderfysiotherapie af. In 2003 startte ze haar eigen praktijk, waarin ook Muriel Willems werkzaam is. Sophie zal tijdens de talkshow tekst en uitleg geven over hoe om te gaan met beeldschermgebruik.

Nivel is een instituut dat onder meer bijhoudt hoeveel kinderen er met nek- en rugklachten zijn. Vanaf 2013 groeit dat aantal, en aangenomen wordt dat dat te maken heeft met het aantal uren dat kinderen op tablet, gamboy of smartphone actief zijn. Gemiddeld ligt dat tussen de vijf en zeven uur per dag, aldus Nivel. Het instituut vindt dat er diepgaand onderzoek nodig naar de relatie tussen schermgebruik en klachten. 

Ga hier naar de site van Nivel