De arts Teun van Egmond uit Esbeek is een van de gasten in de Bikse Talkshow op vrijdag 25 oktober in Elckerlyc. Van Egmond is als trauma- en longchirurg verbonden aan het TweeSteden St. Elisabethziekenhuis. Maar daarnaast gaat hij voor Defensie als militair chirurg naar conflictgebieden. 

Het werken in landen of regio’s waar een gewapende strijd wordt uitgevochten vergt veel van een medisch team. “Op een tv-scherm in je huiskamer ziet de ellende in een land als Afghanistan er echt heel anders uit dan wanneer je er direct mee geconfronteerd wordt. Dan bekruipt je soms een gevoel van machteloosheid”, zegt Van Egmond. En wat het ook leert is dat vrijheid een groot goed is. “Beseffen we dat wel voldoende?”

Teun van Egmond

Vanaf september 1997 is Van Egmond verbonden aan het St. Elisabeth Ziekenhuis. Aanvankelijk als gedetacheerd militair chirurg, maar sinds 2001 als maatschapslid. Het Tilburgse ziekenhuis was het eerste ziekenhuis in Nederland dat een samenwerkingscontract afsloot met Defensie voor het leveren van chirurgische teams. Van Egmond heeft inmiddels al vele uitzendingen als lid van een militair chirurgisch team op zijn naam staan. 

In dit filmpje op de website Oorlog & Vrijheid vertelt Van Egmond in het bijzonder over zijn ervaringen met kinderen in oorlogsgebieden.  

Andere gasten in de talkshow zijn: prof. Arnoud-Jan Bijsterveld, Margot Lane, Kees van Kemenade en Fara Omarzada. Presentatie Wil Vennix