De gebruikelijke column aan het eind van de Bikse Talkshow, vrijdag 25 oktober in Elckerlyc, wordt deze keer uitgesproken door Ad Smeijers. Het thema is 75 jaar vrijheid en dat is een onderwerp dat hem aanspreekt. ‘Ik ben een oorlogskind, geboren op 3 februari 1944’.

Ad Smeijers: Columns schrijven is flink zwoegen.

In zijn werkzame leven was Ad Smeijers onderwijzer en leraar wiskunde. Hij volgde de opleiding aan de Stanislaus Kweekschool in Tilburg. Hij had een goed stel hersens, maar voor een kind uit een arbeidersmilieu waren de mogelijkheden om een hogere studie te volgen nog beperkt.

Het zou toen nog een half jaar duren voor Hilvarenbeek door de geallieerden bevrijd werd en de oorlog heeft voor altijd een stempel gedrukt op de familie. Ad Smeijers verloor zijn vader in de nadagen van de oorlog, hij was nog geen jaar oud. Smeijers geniet in Hilvarenbeek al langer bekendheid als schrijver van columns, waarin hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Maar denk niet dat de zinnen als vanzelf uit zijn pen vloeien. Een column is het resultaat van flink zwoegen, vertelde hij eerder in een interview met Kees van Kemenade.

Over zijn columns zei Ad Smeijers in het gesprek met Kees van Kemende onder meer: “Voor mij moet het wel altijd een raakvlak hebben met Hilvarenbeek. Ik hoor of lees iets en daar moet ik op reageren. Er zit dus altijd een mening in. Vaak ook iets onverwachts, want je wil de mensen prikkelen om erover na te denken.”