Kees van Kemenade geniet bekenheid als kenner van de geschiedenis van Hilvarenbeek, in het bijzonder die van de oorlogsjaren. Op vrijdag 25 oktober is hij in Elckerlyc een van de gasten in de Bikse Talkshow, die gaat over 75 jaar vrijheid. 

Kees van Kemenade, een begenadigd verteller

Van Kemenade (1949) stond jarenlang als docent geschiedenis voor de klas, aan de St. Jozef Mavo in Hilvarenbeek en aansluitend aan het dr. Moller College in Waalwijk. Sinds 2014 is hij met pensioen en kan hij zich helemaal richten op het doen van onderzoek. Daarnaast is hij als freelancer werkzaam voor De Hilverbode, waarvoor hij vooral interviews maakt.

De onderwerpen waar Van Kemenade over schrijft zijn zeer gevarieerd. Hilvarenbeek 1940 – 1945, is zo’n beetje het standaardwerk over de lokale oorlogsgeschiedenis. Het boek verscheen in 1983 en is al vele jaren alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar. Verder heeft hij, al dan niet samen met anderen, boeken schreven over de grens, over heiligen, over de Beekse molen de Doornboom en over Kon. Harmonie Concordia.

Ook heeft hij twee kinderboeken op zijn naam staan. Van Kemenade is een begenadigd verteller die in staat is om de geschiedenis tot de verbeelding te laten spreken.

Andere gasten zijn: oorlogschirurg Teun van Egmond, Bosnië-veterane Margot Lane, prof. Arnoud-Jan Bijsterveld en Fara Omarzada van VluchtelingenWerk. De presentatie is in handen van Wil Vennix. Kaarten bestellen op www.elckerlyc.nu