Het KNMI heeft het rapport Klimaatsignaal’21 uitgebracht waarin de balans wordt opgemaakt van de verandering van het klimaat nu en in de toekomst. De onderzoekers stellen vast dat klimaatverandering een steeds grotere invloed heeft op ons leven. 

Uit het voorwoord van het rapport: “Het klimaat verandert – ook in Nederland. We merken dat steeds vaker. Zo komen sommige situaties vaker voor (hitte) en andere situaties juist minder vaak (strenge vorst). Extreem weer blijft hangen in ons geheugen. Zo zullen we de indringende beelden van de overstromingen en wateroverlast na de ongekend hevige regenval op 13 en 14 juli 2021 in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg niet snel vergeten. Het aantal slachtoffers en de materiële schade waren groot.” 

Zware onweersbuien

“Helaas zijn dit soort gebeurtenissen niet meer uniek of zeldzaam. Minder dan een maand voor de overstromingen in de Limburgse grensregio werd met name het midden van het land op 18 juni 2021 getroffen door zware onweersbuien, die hevige stormschade en wateroverlast veroorzaakten. Veel mensen zagen de indringende beelden van onbewoonbare huizen en gaslekken in Leersum, geknakte hoogspanningsmasten in Oldebroek, een omgewaaide kraan in Tiel en compleet ondergelopen straten in Den Haag.”

“Het zijn ervaringen die je niet snel zult vergeten. Extreme buien veroorzaken steeds meer schade; soms loopt die op tot tientallen of zelfs honderden miljoenen euro’s.” 

Lees hier het rapport van het KNMI https://cdn.knmi.nl/knmi/asc/klimaatsignaal21/KNMI_Klimaatsignaal21.pdf

Reportage NOS over smeltende ijskap op Groenland