Willem van de Biggelaar is een van de gasten in de Bikse Talkshow op woensdag 10 november in cultureel centrum Elckerlyc. In dit artikel geeft hij vast een voorschot op zijn inbreng.“Alle kleine bietjes helpen, zei de mug. En hij pieste in de zee”. Dat zei mijn vader vroeger al tegen mij toen ik nog een klein jochie was. 

Ik weet echt wel dat je als privépersoon je slechts mee kunt helpen aan de energiecrisis als een heeele kleine druppel op een gloeiende aardbol. Maar als je met je armen over elkaar gaat zitten, gaat dat Moeder Aarde zeker niet helpen.

Ik probeer op allerlei manieren een beetje bij te dragen om de energiecrisis te lijf te gaan. Dat gaat van onze energie neutrale woning tot zo weinig mogelijk vlees eten. Zo veel mogelijk op de fiets of te voet, vliegen alleen bij hoge uitzondering. Afval tot op het bot scheiden. Een groene bank kiezen (zo een waar je je geld op zet niet waar je op gaat zitten 😉) en groene doelen steunen. Maar ook met anderen in discussie gaan over hun bijdrage, wetende dat er maar 1 planeet is. 

Willem van de Biggelaar

VNMH

Als lid van Vereniging Natuur & Milieu Hilvarenbeek zit ik in de werkgroepen “Weidevogels bescherming” en “Klimaat en Energietransitie”. Ook ben ik een tijdje Energiecoach geweest voor de gemeente Hilvarenbeek en heb daarvoor een opleiding gevolgd.

Het is makkelijk praten als je genoeg geld kunt en wilt besteden aan mee helpen oplossen van de natuur- en milieucrisis zoals ik. Daarom pleit ik er ook zwaar voor dat de overheid bijspringt. Zij heeft mijns inziens bijvoorbeeld de plicht middels subsidies de mensen die geld er niet voor hebben te helpen met hun huis te isoleren, ventileren en daarna zelf energie opwekken.

Willem is getrouwd met Myriam Pijnappel, heeft 2 dochters Roos en Flo en een kleinzoon Mats. Hij is zelfstandig consultant op gebied van de medische wet- en regelgeving.

Lees hier een interview met Willem van de Biggelaar over zijn energieneutrale huis [uit: Egelsporen 2017, een uitgave van de VNMH – Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek]