V.l.n.r. Herm Kisjes, Machiel Driesser, Eline Weijers, Nicole van Rijsbergen, Sophie Prinsen en Pepijn Crone. Foto’s Fred Hirdes

Hoe leer je kinderen verstandig omgaan met smartphone, tablet of spelcomputer? Door als ouder zelf het goede voorbeeld te geven. Maar dat blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens de Bikse Talkshow over de wifi-generatie gaven gasten enigszins schoorvoetend toe wel eens te zondigen tegen de eigen regels.

Of zoals mediadeskundige en therapeut Herm Kisjes vertelde: “Ik zeg tegen mijn kinderen dat ze bij het ontbijt hun smartphone niet mogen gebruiken. Tot mijn zoon zei: maar jij leest wel de krant aan tafel. Weliswaar geen computer, maar wel hetzelfde gedrag. Dus dat doe ik niet meer.” 

Worstelen

Dat ouders worstelen met hun eigen mediagedrag bleek ook uit de resultaten van de schermboekjes die, in het kader van de Bikse Talkshow, in een aantal Beekse gezinnen zijn bijgehouden. Daaruit kwam naar voren dat, anders dan verondersteld, ouders veel meer uren per dag/week actief zijn op het internet dan hun kroost. 

Leerkracht en ict-deskundige Nicole van Rijsbergen zag in ieder geval bij haar eigen kinderen en vriendjes dat ze niet continue naar een scherm zitten te staren. “Ik zie dat ze dat afwisselen met springen op trampoline in de tuin of spelen met een bal. Misschien is voor de generatie van nu het nieuwe er een beetje vanaf.”

Interesse tonen

Opvoedcoach Eline Weijers stipte aan dat het er niet alleen om gaat als ouder het gedrag van je eigen kinderen voor te leven, maar ook om werkelijke interesse te tonen in wat hen bezighoudt in de digitale wereld. Domweg verbieden ‘omdat ik het zeg’ werpt uiteindelijk geen vruchten af.

Opticien Machiel Driesser schetste zelf ook het dilemma. “Langdurig turen op een klein schermpje leidt tot bijziendheid, we zien dat bij steeds meer kinderen. Maar ik kijk zelf ook veel op mijn smartphone.” 

Zitten groot probleem

Sophie Prinsen, kinderfysiotherapeute, ziet in haar praktijk een groeiend aantal kinderen met nek- en rugklachten. Gevolg van een verkeerde zithouding. ‘Het zitten is het nieuwe roken, een groot probleem. We – kinderen en volwassenen – bewegen te weinig.” Voor het publiek in de zaal demonstreerde ze wat goede en foute zithoudingen zijn, voor veel ouders een eyeopener. 

De jongens Tidiane en Facinet van Gils stalen de show met hun speciaal gemaakte vlog waarin ze volwassenen op straat vroegen naar hun schermtijd. Het tweetal heeft een eigen YouTubekanaal met bijna 2500 abonnees. 

Laatste woord

Het laatste woord was aan theatermaker/ouder Koen Ketelaars die met humor vertelde hoeveel moeite het soms kost om zijn twee kinderen te laten stoppen met het spelen van computerspellen. Voor menige bezoeker een herkenbare ervaring.

De derde Bikse Talkshow viel goed in de smaak van het ruim aanwezige publiek. Dat was mede te danken aan de vlotte en kundige presentatie door tv-journalist en oud-Bekenaar Pepijn Crone. De volgende talkshow staat gepland voor oktober 2019.