Wat Pokemon enige jaren geleden was, is nu de game Fortnite. Razend populair bij kinderen en opgroeiende jeugd. In sommige gezinnen loopt het uit de hand. Ouders zien dat hun kinderen er verslaafd aan raken. Fortnite is een van de onderwerpen die in de Bikse Talkshow van vrijdag 15 februari aan bod komen. Die gaat over de ‘wifi-generatie’, opgroeien in de digitale wereld. 

Uit een recente enquête van RTL Nieuws blijkt dat vier op de tien ouders van kinderen die Fortnite spelen zich grote zorgen maken. Hun kroost zit uren achtereen aan het scherm gekluisterd. Gemiddeld zeven uur in de week. Om te voorkomen dat hun gedrag niet uit de hand loopt zijn in driekwart van de huishoudens regels opgesteld. Maar uit de enquête van RTL Nieuws blijkt dat in sommige gezinnen er spanning ontstaat tussen ouders en kinderen.

Tijdens de Bikse Talkshow over de wifi-generatie is er veel aandacht voor hoe als ouder om te gaan met het mediagedrag van de kinderen. Een van de gasten die daarover aan het woord komt is de opvoedcoach Eline Weijers. De presentatie van de talkshow is in handen van tv-journalist Pepijn Crone.

‘Lief oorlogsspel’

Fortnite is eerder door De Volkskrant omschreven als een gratis ‘lief oorlogsspel’. Er zitten geen beelden van bloederige lichamen van de tegenstander die is uitgeschakeld. 

“Het spel is een jacht. Op tegenstanders, maar ook op buit, die overal verstopt ligt. (…) Aardig is ook dat spelers eigen stellages kunnen bouwen om dekking te zoeken en om de omgeving te kunnen overzien, een beetje zoals in de voormalige hit Minecraft. Er zit gekkigheid in, zoals de dansjes die spelers kunnen doen (en die hun voetbalhelden ook geregeld op het veld laten zien).”

Bard van de Weijer, redacteur bij De Volkskrant, en zijn vrouw probeerden een verbod in te voeren toen hun zoons verslaafd leken te raken aan Fortnite. Maar dat verbod hield niet lang stand. In de Volkskrant van 18 januari 2019 beschrijft de journalist waarom de maatregel is ingetrokken. 

Kaartjes voor de Bikse Talkshow op vrijdag 15 februari in CC Elckerlyc zijn te bestellen via www.elckerlyc.nu

Meer bij RTL Nieuws

Meer bij De Volkskrant