Om de klimaatverandering het hoofd te bieden moeten we heel anders omgaan met ons energiegebruik. Op de eerste plaats is goed isoleren van de woning belangrijk. Daarnaast gaat de techniek helpen om die ingrijpende omslag (energietransitie) te maken. 

Martèn Driesser, geboren en getogen in Hilvarenbeek, houdt zich erg bezig met die technische ontwikkelingen. Als gast van de Bikse Talkshow op woensdag 10 november zal hij een inkijkje geven in wat er mogelijk allemaal nog zit aan te komen. 

Martèn Driesser

Hij is in Enschede opgeleid tot werktuigbouwkundige. Later heeft hij dat uitgebreid met de masteropleiding Technische Innovatiewetenschappen aan de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e). Al op de middelbare school wist hij dat hij zich wilde verdiepen in duurzame techniek om de wereld beter te maken. Zijn belangstelling ging aanvankelijk uit naar de ontwikkeling van zonnepanelen. Hij trad in dienst van het bedrijf Oskomera Solar Power Solutions. Dat was in 2006 en op dat moment was zonne-energie nog nauwelijks een item in Nederland.

Lucratief

De grote omslag kwam toen het bedrijf er samen met de Vereniging Eigen Huis de schouders inzette. Sindsdien is het aantal bedrijven en huishoudens dat zonnepanelen heeft geinstalleerd gigantisch gestegen, en het eind is nog niet in zicht. Dat heeft er ook mee te maken dat de prijs van een zonnepaneel nog maar een kwart is van de oorspronkelijke prijs, en de opbrengst veel hoger. Met andere woorden, het is heel lucratief geworden. 

Martèn Driesser voorziet dat technische innovaties, die nu nog in ontwikkeling zijn, zullen helpen om het energiegebruik in huishoudens terug te dringen. Zoals batterijen die de mogelijkheid bieden om zelf opgewekte energie per huis op te slaan. 

Driesser is sinds zes jaar werkzaam op Avans Hogeschool in Den Bosch als docent werktuigbouwkunde en als onderzoeker bij het Lectoraat Robotisering.

> Bestel hier kaarten voor de Bikse Talkshow