Hilvarenbeek aan zee in 2050? Talkshow verzet naar voorjaar 2022.

Bikse Talkshow over anders omgaan met energie: gas, licht en water.
Verzet naar voorjaar 2022, in Elckerlyc

Een vakantiekaart met ‘Groeten uit Hilvarenbeek aan zee’. Is dat wat ons in 2050 te wachten staat als we de opwarming van aarde geen halt toeroepen? Dat de zeespiegel zo ver stijgt dat zandgronden in de Kempen in eindeloze stranden veranderen? 

Maar het is nog niet te laat om het tij te keren, zeggen wetenschapppers. In de hele wereld moeten bedrijven en bewoners vol aan de bak, dus ook in de vijf kernen van Hilvarenbeek, om de samenleving duurzamer te maken. Maar hoe pak je dat aan? In de zesde editie van Bikse Talkshow, op woensdag 10 november in Elckerlyc, laten een aantal gasten hun licht schijnen over dit onderwerp dat iedereen raakt.

Anders omgaan met energie is een van de oplossingen om (verdere) verandering van het klimaat tegen te gaan. Op lokaal niveau ligt er een grote opdracht om daar een steentje aan bij te dragen. Er worden al volop plannen ontwikkeld en die zullen grote gevolgen hebben voor burgers een bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het verdwijnen van het vertrouwde aardgasnet. Hoe moeten we als burgers onze huizen verwarmen en ons potje koken? Is waterstof een alternatief, of is dat een luchtkasteel?

Zonneparken? Windturbines? Prima idee,
maar niet in mijn achtertuin

Op de daken van steeds meer huizen en boerenschuren liggen zonnepanelen om onze eigen energie op te wekken. Maar zijn grote zonneparken een goed idee, passen die wel in het landschap. Nog een dilemma: windturbines die veel hoger zijn dan de Beekse toren. Prima, als ze maar niet in mijn achtertuin staan? Hoe organiseer je draagvlak voor 
Moeten we niet eerst maar eeens beginnen met het grondig isoleren van bestaande huizen? Lossen we met deze maatregel al een groot deel van het probleem op? En niet onbelangrijk: wie gaat dat allemaal betalen?

Zes gasten, die vanuit hun vakgebied allemaal betrokken zijn bij de omslag in de energievoorziening, worden in de talkshow aan de tand gevoeld. En ook de jeugd krijgt die avond een stem, want het gaat natuurlijk vooral over hun toekomst. 

Zesde Bikse Talkshow “Hilvarenbeek aan zee?”, verzet naar voorjaar 2022.