In 2013 verscheen een hele bijzondere glossy magazine in de kiosken: de Quiet 500. Het blad was een reactie op de jaarlijkse Quote 500, een ranglijst van de miljonairs in Nederland. De Quiet vestigde de aandacht op de vele duizenden Nederlanders die elk dubbeltje moeten omdraaien omdat ze een heel klein inkomen hebben. Noodgedwongen staan ze vaak in het rood, het huishouden moet tenslotte draaien.

Initiatiefnemers waren sociaal werker Ralf Embrechts, woonachtig in Diessen, en schrijver A.H.J. Dautzenberg uit Tilburg. Uiteindelijk resulteerde hun project in de oprichting van de Quite Community. Ze wilden het niet laten bij het signaleren van de schrijnende misstanden, ze wilden de mensen waarom het gaat ook een steun in de rug geven. Twee miljonairs in de Quote 500 voelden zich aangesproken door de boodschap van Quiet 500 en gaven hun volle medewerking aan de Quite Community.

Ralf Embrechts is directeur van MOM Tilburg* en tevens voorzitter van Quiet 500; hij is ook een van de gasten in de Bikse Talkshow op vrijdag 16 november. Op verzoek van de Bibliotheek Midden-Brabant vertelde Embrechts eerder in een video welke boeken over het thema armoede hem geïnspireerd hebben. Zijn vader had Nederlands gestudeerd dus al vroeg  kwam hij thuis in aanraking met boeken. “De liefde voor lezen is mij met de paplepel ingegoten.”

*) De MOM (Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij) is in 2008 opgericht met als doel om met maatschappelijke organisaties uit de stad samen te werken aan vraagstukken in wijken en buurten. Centraal staan vraagstukken als het tegengaan van armoede en werkloosheid, het bevorderen van gezondheid, beter onderwijs en bestrijden van eenzaamheid.